Někteří podnikatelé krok vnímají jako podraz. Na redakci se tak obrátili manželé Ivana Klíma Šotnarová a Petr Klíma. „Měli jsme v plánu vybudovat ubytovací zařízení asi s dvanácti lůžky a bytem pro nás dva. Dodrželi jsme územní plán, máme všechna potřebná povolení a stanoviska. Ovšem už více než čtyři měsíce se potýkáme s obstrukcemi ze strany obce. Z našeho pohledu účelově,“ uvedla Klíma Šotnarová.

Manželé se přestěhovali z Brna do Přibic. Později se jim podařilo nedaleko v Dolních Věstonicích odkoupit pozemek. „Jsem certifikovaná lektorka power jógy, včelařka a zabývám se tradiční čínskou medicínou. Těšila jsem se, že bych zde mohla pořádat i semináře či workshopy, což by byl jistě přínos i pro místní,“ tvrdí podnikatelka.

Ladovy Vánoce v Hospodářském dvoře v Bohuslavicích.
Ladovy Vánoce v Bohuslavicích: Bubílková, koledy i zabijačkové speciality

Klímovi proti změně územního plánu podali námitku. Tou se budou zabývat zastupitelé. „Jsme čestní, ale použijeme právní cesty, abychom mohli uskutečnit své plány. Chápu lidi, které turisté obtěžují, i proto jsme se snažili co nejšetrněji náš projekt vsadit do koloritu obce. Vždy je možné najít kompromis,“ dodala žena.

Chyby v dokumentaci

Co bude dál, se teprve uvidí. Starostka Jaroslava Rajchlová reagovala, že stavba domu na pozemku možná je, rozšiřování ubytování však nikoliv. „Stejně tak v zástavbě pochopitelně nelze mít ani včely,“ oznámila starostka Rajchlová.

Že by obec účelově zdržovala postup stavby, odmítá. „Odhalili jsme chyby v projektové dokumentaci, v termínu jsme je vyzvali, aby je opravili. Nic nezdržujeme. Před časem po nás zase chtěli vyjádření před zahájením územního řízení. To ovšem není třeba. Řekli jsme, že se vyjadřujeme až k územnímu řízení,“ přiblížila Rajchlová.

Porodní pokoj.
Vana, květiny, příjemné prostředí. Ve Vyškově vznikne Centrum přirozeného porodu

Podotkla zároveň, že změnu územního plánu schvalovali zastupitelé už v červnu. „Dokumentaci manželů jsme na kontrolu dostali v okamžiku, když už bylo jasné, že ke změně dojde,“ řekla starostka.

Při rozhodování o změně územního plánu zastupitelé Dolních Věstonic přihlíželi také k dotazníkovému šetření. Toho se zúčastnilo 139 obyvatel, převážná většina v obci žije trvale. Mnozí kritizovali zvýšený ruch, především v nočních hodinách. Počet ubytovaných nyní v obci o 131 procent překračuje množství trvale žijících lidí.

Parkování na vlastních pozemcích

Největší problémy s hlukem mají obyvatelé Školní a Hlavní ulice. Právě v ulicích Školní, Hlavní, U Hřiště, Pálavská a U Povodí už nebude v budoucnu možné budovat nová a rozšiřovat stávající ubytovací zařízení. Beze změny naopak zůstávají ulice Sklepní a Husí plácek. V Zahradách je vznik ubytování možný, avšak maximálně pro čtyři osoby. Parkování v celém katastru je pak povolené pouze na vlastních pozemcích.

POD FOTO:HAVÍŘOVSKÝ sex-shop Růžový slon jede před Vánoci nonstop na tři směny a vytížený je hlavně internetový obchod, kamennou prodejnu to prý teprve čeká.Foto: Deník/Radek Luksza
Vánoce plné sexu? Havířovský sexshop jede o adventu nonstop na tři směny

Názory se ve vsi liší. Někteří podnikatelé v turistickém ruchu omezení rozumějí. „Je fakt, že někdy v létě je tu opravdu hodně rušno. Především ve Školní a Hlavní ulici vím, že to místní obtěžuje. Domnívám se ovšem, že vše vždy záleží na provozovateli. Jsem tady celý týden s lidmi, většinou jsou to už stálí klienti. Hodně záleží na tom, jací hosté vám dorazí. Kroky vedení obce chápu. Na druhou stranu jsem ráda, že mám své zařízení a mohu ho v klidu dál provozovat,“ uvedla jedna z provozovatelek penzionu, která si nepřála zveřejnit své jméno. Redakce je však zná.

Kroky vedení obce oproti tomu kritizuje zastupitelka Erika Svobodová. „Nelíbí se mi přístup obce. Nepřijde mi fér. A dotazníkové šetření? Řada lidí vůbec nevěděla, k čemu bude výstup z něj použitý. Spousta z místních ho ani nevyplňovala,“ sdělila.