"Debilní ochranáři, celý jste to tady zničili," to byla jedna z těch slušnějších nadávek, které se snesly na hlavu našeho strážce v sobotu 2. ledna na Čertově jezeře od lidí, kteří si ze zamrzlé hladiny udělali veřejné kluziště. Jenže, zamrzlá hladina jakéhokoli ledovcového jezera na území NP a CHKO Šumava není veřejným kluzištěm, kam se může vstupovat. "Plochy všech ledovcových jezer jsou součástí buď tzv. klidových zón nebo součástí Národní přírodní rezervace - Černé a Čertovo jezero, do kterých je vstup mimo značené trasy zakázán. Náš strážce proto na tuto skutečnost upozorňoval všechny, kteří se po ledě pohybovali, za což byl naštěstí jen slovně napadán. Snažil se vysvětlovat, že jde nejen o porušení zákona, ale že tato činnost má negativní vliv na unikátní přírodu ledovcových jezer," uvedl mluvčí NPŠ Jan Dvořák.

Parkoviště pod rozhlednou na Sedle v Albrechticích.
OBRAZEM: I když nebyl tradiční pochod, rozhledna na Sedle lákala

"Vždyť se jenom sklouznu, co tím tady asi provedu - vy zas.aný ochranáři, už nevíte, jak lidi víc buzerovat," ozvalo se od jiného návštěvníka. "Ano, sklouznutím na ledu opravdu k žádnému poškození přírody nedojde. Ten problém ale vzniká, když se takto zachovají desítky nebo i stovky lidí, což se v těchto dnech bohužel děje.

A pak je tu ještě jedna velmi důležitá věc, na kterou všichni, kteří na ledě jsou, zapomínají - bezpečnost. Nikdo totiž neví, jak silný led je, zda není v některých místech oslabený a zda je vůbec schopný unést zátěž několika tun, které tvoří desítky lidí na ledě. Nebezpečí proboření a tedy i utonutí, je vysoké," upozornil na nebezpečí Dvořák.

Hloubka Čertova jezera je 36,5 m, Černého ještě o tři metry víc.