Na Plechým, který je ve výšce přes 1300 metrů, už ale šlo odhadem o jednotky centimetrů. „Ojedinělé to není,“ vyjadřuje se Daniel Maňhal k prvnímu letošnímu sněhu, ale uznává, že termín je to časný. „Stačí studená fronta a za ní se ochladí. I když je zem poměrně teplá, sníh se udrží,“ vysvětluje. Za dvě hodiny může nasněžit i pět centimetrů sněhu.

Nejčasnější sníh napadl v Českých Budějovicích podle hydrometeoroložky Evy Plášilové za posledních pět let 6. listopadu 2016. „Ale rychle roztál,“ dodává. Další první vločky přišly v krajské metropoli v dalších letech až v pozdějším termínu. Ve vyšších polohách nad tisíc metrů jako je Churáňov, Filipova Huť, Kvilda a Horská Kvilda napadla první souvislá vrstva sněhu nejčasněji mimo letošní rok 2. října 2018. Podle Evy Plášilové též dlouho nevydržela. „I letos to byly vločky symbolické,“ dodává.

Přeháňky až do soboty

Počasí, které můžete vidět z okna způsobila tlaková níže z Balkánu, která se usadila nad jižním Polskem. Podle Evy Plášilové bude ustupovat v dalších dnech. Do soboty můžeme očekávat hodně oblačnosti a na většině území dešťové přeháňky. V polohách nad tisíc metrů sníh. V nejvyšších polohách by mohlo napadnout v pátek až pět centimetrů bílé pokrývky. Teplota se bude ve čtvrtek pohybovat ráno mezi 3 až 7 stupni, v pátek a v sobotu mezi 6 až 10 stupni. „Situace se změní od neděle,“ předpovídá hydrometeoroložka. Podle ní bude většinou oblačno, ojediněle přeháňky a nad tisíc metrů sníh. Ráno můžeme očekávat tepoty od tři stupňů k nule včetně přízemních mrazíků. Přes den se oteplí na 8 až 11 stupňů. „Začátek týdne bude beze srážek,“ myslí si Eva Plášilová. Ranní teploty se budou pohybovat kolem jednoho stupně, odpolední dosáhnout až 11 stupňů.

První vločky na Šumavě
20. listopadu 2015
5. října 2016
30. října 2017
2. října 2018
13. listopadu 2019
26. září 2020

Jaká bude zima letos, si hydrometeoroložka netroufá odhadnout. Spisovatel Hynek Klimek, který žije na Javorníku na Šumavě, jen hádá. „Myslím si, že by neměla být drsná,“ tipuje. „Tady to bývá tak, že sněhová nadílka přijde před Vánoci a pak roztaje a leden, únor je beze sněhu. Napadne jen tu a tam,“ všiml si. Javorník se nedá zasněžovat, proto prý v posledních letech vlekaři v zimě neměli jednoduché. „Zima bude asi mírná, ale nevlídná,“ myslí si ještě Hynek Klimek. Ve středu 14. října na Javorníku pršelo, foukal vítr. „Vichřice tu někdy bývají silné,“ dodává.

Deštivé počasí. Ilustrační foto
Deštníky a pláštěnky doma nezapomeňte, bude pršet

Že zima nestojí za moc, když sníh a mrazy udeří moc brzy, si všiml i Antonín Vojvodík z Vimperka. O počasí se zajímá, provozuje meteostanice na Plechým, Březníku, Jezerní hoře, považuje ho za koníček číslo jedna. „Jaké bude počasí v zimě, nedovede nikdo říct,“ uznává ale. Ukázkovou zimu pamatuje z roku 1993. „Byly dvaceti stupňové mrazy,“ vzpomíná. Nejvíce sněhu podle něj bývá na velkých hřebenech Šumavy od Roklanu přes Březník, Třístoličník až na Smrčinu. Prvně sněží na nejvyšších hřebenech nad 1300 m. n. m. jako je Jezerní hora. Tam bylo třeba ve středu pod nulou, na Kvildě bylo o dva stupně více.