Práce na místě budou podle hasičů pokračovat minimálně po celý dnešek, sutin je na místě stále obrovské množství. „Na místě máme nyní tři jednotky hasičů. Postupně odklízíme další sutiny, na místo jsme povolali ještě další těžkou techniku ze záchranného útvaru. Pracovat se zde bude určitě po celý den,“ uvedla mluvčí hasičů.

Exploze v Olšanech u Prostějova: hasiči usilovně pracují na zabezpečení poškozených domů a hledají v sutinách za pomoci speciální techniky. 18.7. 2022
Tragický výbuch v Olšanech: V sutinách našli mrtvého člověka, další jsou zranění

Hasiči na místě řeší také stav sousedních domů, které výbuch poškodil nejvíce. Jeden z nich byl neobydlený, druhý byl v rekonstrukci. Na místě byl dnes opět statik, který řešil štítovou zeď domu v rekonstrukci, jež se musí zabezpečit. Dům hasiči již v pondělí stabilizovali zevnitř. „U domu, který byl neobydlený, je potřeba rozebrat velkou část poškozené střechy, aby neohrožovala okolí,“ doplnila mluvčí hasičů.

Výbuch v hustě osídlené řadové zástavbě se ozval v pondělí kolem 11:00. Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové byli zraněni tři lidé - sousedka z protějšího domu a dva lidé v projíždějícím autě. Tlaková vlna zasáhla kromě dvou dom v těsném sousedství také další dvacítku budov a dva automobily v okolí. Hasiči kromě rozebírání sutin v pondělí provizorně opravili střechy protějších domů, které výbuch také poškodil, v řadě domů se vysypalo sklo z oken.

Poničené okna a střechy

Obyvatelé ze zasažené ulice na sociální síti popisovali, jak si sousedé pomáhají navzájem s úklidem. „Já mám naštěstí jen poničené garážová vrata a zkřížené okno v koupelně a poničenou střechu… Jinak tlaková vlna rozbila některé skla na skleníku. Sousedé mají okna úplně fuč, poničené střechy,“ napsala jedna z obyvatel Olšan u Prostějova.

Zajištění objektů hasiči konzultovali se statikem, který hodnotil stav okolních domů. Po jeho kontrole se do svých domovů vrátilo v pondělí vpodvečer deset lidí, které hasiči po výbuchu evakuovali. Nejpoškozenější dům v těsném sousedství byl v rekonstrukci, mladá rodina se do něj měla teprve nastěhovat, řekli ČTK obyvatelé z ulice. Domnívají se, že šlo o výbuch plynu.

Případ zatím policisté vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení, příčinu výbuchu dosud neoznámili. Policejní mluvčí dnes ČTK řekla, že vyšetřování bude zřejmě trvat delší dobu.