„Jedno z našich hesel zní: Mysli globálně, jednej lokálně. Takže to, co děláme s libereckou zoo, může být nakonec využito ve všech zoo. Stezka bude vznikat postupně s přibývajícími projekty a rádi bychom ji pojali i jako hru, teď právě vymýšlíme, jak,” komentuje spolupráci se Zoo Liberec Alan Fabik, jeden ze zakladatelů startupu Hardwario.

V Zoo Liberec běží dva projekty – monitorování změn teplot chladícího agregátu a sledování mikroklimatu na střechách pavilonů. „Jako ochranářská instituce cítíme zodpovědnost podílet se na zlepšování klimatu ve městě a z toho důvodu již několik let nahrazujeme lepenkové a plechové střechy našich budov travnatým porostem. Jak moc taková změna ovlivní prostředí pro zvířata a návštěvníky i okolní přírodu, nám pomáhají mapovat právě chytré krabičky od Hardwario. Věříme, že získaná data, která vyhodnocujeme a publikujeme v systému Markomat, pak budou motivovat veřejnost k budování podobných zelených ploch na svých domovech či průmyslových budovách,“ říká ředitel Zoo Liberec David Nejedlo.

Krásy zimní přírody objektivem Martina Suka.
Čtenáři fotí: Martin Suk zachytil na svém výletu krásy zimní přírody

Zleva Alan Fabik a Vítek Žalud.Zdroj: lipo.inkV blízké budoucnosti plánují několik nových projektů: „Budeme sbírat data o růstu stromů, sledovat vlhkost a teplotu uvnitř pavilonů tropů, správné klimatické podmínky pro chov krmného hmyzu a společně s dalšími vědci budeme zjišťovat, jak typ střech ovlivňuje mikroklima a jaký má vliv na podmínky uvnitř pavilonu,” říká Fabik a Nejedlo dodává: „Věříme, že spolupráce se společností Harwario v oblasti nových technologií nám pomůže nejenom zefektivnit naše úsilí v ochraně přírody a ohrožených druhů, ale mnohdy i pomůže ulehčit práci našich zaměstnanců.“

Liberecká firma Hardwario je podle žebříčku Deloitte v kategorii Rising Stars pátá nejrychleji rostoucí technologická firma ve střední Evropě za rok 2020. Historicky první “inkubovaný” klient Libereckého podnikatelského inkubátoru Lipo.ink se zabývá vývojem a výrobou zařízení tzv. internetu věcí (IoT). Jejich chytré krabičky se dají využít v domácnosti, v průmyslové výrobě, ale i v přírodě: V Česku pomáhají například v boji s kůrovcem, sledují teplotu a vlhkost v kravínech, ale jejich technologie se využívá už v 25 zemích včetně USA, Japonska a Austrálie.

Barbora Jónová