Velký zájem o cykloturistiku se čeká i letos. Vzhledem k tomu, že cyklisté patří mezi skupinu nejzranitelnějších účastníků na silnicích, měli by si uvědomovat možné následky nebo nebezpečí, která na ně v provozu číhají.

V roce 2020 v celé zemi vyhasly životy 40 cyklistů, o 4 více než v roce předchozím. Těžce zraněno bylo 276 dalších, což znamenalo meziročně o 33 vážných úrazů cyklistů méně.  Na svoji jedenáctou sezónu se proto chystá celorepublikový projekt Na kole jen s přilbou, za kterým stojí Tým silniční bezpečnosti ve spolupráci s Horskou službou ČR, Policií ČR a dalšími partnery.

Společně upozorňují nejen na nezbytnost přilby při jízdě na kole, ale i na povinnou výbavu nebo rizika zranění. Nejen na cyklisty budou rovněž působit tradiční cyklohlídky, narazit na ně bude možné ve městech i horských oblastech. Právě prázdninové měsíce bývají v tomto ohledu nejrizikovější.

Podle statistik za posledních deset zemřelo v Česku 494 cyklistů, více než polovina z nich přišla o život vlastní vinou. Policie za tu dobu eviduje celkem 41 987 cyklistů, kteří se stali účastníkem dopravní nehody. Téměř dvě třetiny neměly ochrannou přilbu. „Lidé na sebe začínají být přesto opatrnější. Dbají na svou bezpečnost tím, že si nasadí cyklistickou přilbu. Zatímco v roce 2011 ji při kolizi na hlavě nemělo 73 %, v roce 2020 to bylo 58 %,“ říká Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Domovina.
Liberecké prvorepublikové sídliště Domovina patřilo vysloužilcům a invalidům

 „Při pádu cyklisty je nejohroženější částí těla hlava. To základní, co můžeme pro své zdraví udělat, je právě ochranná přilba. Ačkoliv je povinná do 18 let, data ukazují, že by bez ní neměly vyjíždět ani starší ročníky. V posledních deseti letech si nejvíce obětí mezi cyklisty vyžádala věková skupina mezi 55 až 64 lety, celkem 116, z toho většina mužů. Starší generace cyklistů často nepoužívá ochranné pomůcky, protože na ně není zvyklá. Je to špatně, vyrazit na kolo bez helmy není dobrý nápad,“ varuje Polák.

Zasahuje i horská služba

S nehodami cyklistů a koloběžkářů se potýká i Horská služba ČR, které každoročně počty zásahů v letní sezóně narůstají a nevyhýbají se žádné oblasti. „Vloni jsme zasahovali u 950 nehod cyklistů, což je nárůst oproti předchozímu roku o 169 případů. Naši pomoc potřebovali i jezdci na koloběžkách, takových nehod evidujeme 212, což je meziročně o 23 víc,“ říká René Mašín, náčelník Horské služby ČR. Podle něj by při výjezdu do hor měla být pro každého cyklistu samozřejmostí ochranná přilba. „Jízda v horách je náročnější, cyklista by měl vždy zvolit trasu s ohledem na jeho schopnosti,“ upozorňuje dále Mašín.

Projekt Na kole jen s přilbou již jedenáct let pomáhá chránit zdraví i životy cyklistů. Jeho snahou je přesvědčit cyklisty, koloběžkáře i jezdce na elektro verzích, aby se pohybovali podle zásad bezpečné jízdy a používali ochranné prvky. I proto se k preventivní akci tradičně připojí Policie ČR. 

Zase o něco hezčí bude procházka v okolí zámku Lemberk. Po deseti letech se vrátí voda do Pivovarského rybníka.
Kolem Lemberka: Rybník na cestě ke studánce prošel opravou

„Předpokládáme, že stejně jako vloni bude mnoho Čechů trávit dovolenou v tuzemsku, kde jsou pro cykloturistiku ideální podmínky. Proto opět budeme připomínat základní preventivní pravidla a upozorňovat na  nejčastější chyby, kterých se cyklisté dopouštějí. Apelovat chceme mimo jiné na dospělé, aby také oni při jízdě na kole nebo koloběžce automaticky chránili své zdraví přilbou,“ informuje Zuzana Pidrmanová, vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR.

S projektem Na kole jen s přilbou se nejen cyklisté, ale i široká veřejnost může setkat ve městech i na horách po celém Česku. Díky cyklohlídkám se lidé přímo v terénu dozvědí užitečné informace a stanoviště přitom mohou využít i k odpočinku. „Ukážeme jim, jak správně nasadit ochrannou přilbu, jaká pravidla dodržovat, jak pečovat o jízdní kolo nebo jak být viditelný. Těšíme se na všechny bez ohledu věku i zkušeností,“ uzavírá Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti.

Tým silniční bezpečnosti