Čtyřmetrová „tryskající fontána“ okouzlila všechny přítomné. Mnozí se museli dotykem přesvědčit, že je to opravdu ze skla a většina přítomných se s monumentem i zvěčnila. Po sklářově zahradě a Křišťálovém chrámu je to další úžasné dílo skláře z Českolipska.

Křišťálový chrám Jiřího Pačinka byl otevřen v polovině června. V nádherném prostředí kostela Povýšení nalezení svatého Kříže v Kunraticích vytvořil dnes již světoznámý sklář originální výstavu skla v samotném kostele. Výstava navazuje na obdivuhodnou až téměř pohádkovou zahradu u jeho vlastní sklárny, kterou vytvořil v předchozím roce jako součást Křišťálového údolí na pozemku města.

Za zásah u děsivé nehody na Frýdlantsku dostal Julius Jano ocenění Gentleman silnic.
Z Libereckého kraje je celkem 9 Gentlemanů silnic

Zrcadlením křivek klasicistní architektury a světla s velkorozměrnými plastikami mistra a jeho kolegů, inspirovanými faunou a flórou, vznikla hra tvarů, barev a optických efektů. Tvorbu uměleckého mistra na severu Čech podpořili starosta obce Kunratice u Cvikova Michal Iwanejko. Správa římskokatolické farnosti umožnila pak za spolupráce správce farnosti Rudolfa Repky využít chrám jako výstavní síň.

Jméno Pačinek je známé především ve světě, ale dnes už se dostává i do podvědomí hlavně místních lidí. A svou křišťálovou zahradou, kde je možné se i občerstvit, blízkostí křišťálového kostela, který poskytne vizuální i duchovní prožitek, může nabídnout krásné zážitky místním i turistům. Umístění Sublimy na libereckém náměstí zaujalo účastníky odhalení sochy spolu s projekcí videa o vzniku jeden a půltunového sklářského díla. Stejně jako primátor Jaroslav Zámečník, tak i náměstek Ivan Langr z Liberce vyslovili přesvědčení, že Sublima bude důstojnou ozdobu města a občané je nepoškodí.

Eva Bečvaříková