„V budově Lipo.ink jsou všechny typy kancelářských prostorů, od jednotlivých kanceláří, přes konferenční sály, až po velký sdílený co-workingový prostor, který nabízí 50 kancelářských stolů a dalších až 30 alternativních míst, ” popisuje Vendula Zedníková, Community manažerka Lipo.ink.

„Koronavirová krize se mírně odráží na zájmu o pronájem, i tak ale máme už 40 % kanceláří obsazeno. K dispozici jsou také prostory na prototypové dílny nebo pro malou sériovou výrobu, současně obsazené z poloviny. U co-worku více než 30 zájemců čeká na prohlídku, a protože současný nouzový stav nedovoluje konat hromadné prohlídky, můžou se další zájemci hlásit o individuální prohlídky na info@lipo.ink,”upřesňuje Zedníková.

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky na stavbu podnikatelského inkubátoru byla zhruba 253 milionů korun bez DPH. Konečná cena stavby činí 298 milionů korun bez DPH a na dalších 8,85 milionu vyšlo vybavení. „Původní projekt počítal pouze se základním zařízením prostor a s nejjednodušším nábytkem. Nemyslel například na úchyty oken nebo parapety či na protipožární obklad ocelové konstrukce a elektrické rozvody. Navýšení ceny za více práce způsobily chyby v projektové dokumentaci,“ vysvětlil Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Lipo.ink – Liberecký podnikatelský inkubátor funguje od konce roku 2017 a doposud jeho služeb využilo přes 400 lidí a firem. Jeho posláním je podpořit vznik a rozvoj inovativních firem v Libereckém kraji a podpořit jeho budoucí blahobyt. Činí tak přes řadu aktivit, především přes business poradenství na špičkové úrovni. Lipo.ink vznikl jako předposlední z 12 inovačních center v ČR. Byl zřízen Libereckým krajem jako služba jeho obyvatelům a je součástí ARR – Agentury regionálního rozvoje, s.r.o.

Barbora Jónová