„Je to obrovská pomoc, moc si jí vážíme,“ pronesl hned v úvodu rektor TUL Miroslav Brzezina, když přebíral z rukou organizátorů šek ve tvaru dresu elitní vlny závodu. Na něm byla i finální částka věnována Univerzitě, rovný milion korun. „Sám jsem se přihlásil a dvě čísla zakoupil. Přeci jen sám asi nikdy padesátku nepojedu, tak jsem si zajistil číslo alespoň takto,“ dodal s úsměvem rektor.

Hejtman Libereckého kraje, Martin Půta, který celý projekt inicioval společně s organizátory slavné padesátky, se rovněž sám aktivně zapojil. „Na Jizerské jezdím pravidelně desetikilometrový závod, padesátka je na mě moc. Tak jsem toho využil a zapsal se na startovní listinu elitní vlny takto,“ přiznal se hejtman s tím, že by moc rád poděkoval všem zapojeným. „Když jsme na začátku myšlenku prezentovali rektorovi, věděl jsem, že bude mít radost. I já ji mám, jsem šťastný, že organizátorům tak významného závodu není situace v regionu lhostejná.“

Jizerská 50 pro první linii nakonec darovala Technické univerzitě Liberec rovný milion korun.Zdroj: Richard Valoušek

Šek putoval z rukou zástupců pořádající agentury RAUL, Marka Tesaře, a ředitele Ski Klubu Jizerská 50, Martina Kouckého. „Fanoušci padesátky opět prokázali, jak velkými srdcaři jsou. Věřím, že nejen samotný výtěžek, ale celý ten skutek, je poselstvím, jak moc si lidí pracujících v první linii vážíme,“ řekl Marek Tesař a Martin Koucký ho hned doplnil. „Protože finální částka byla přibližně 987 000 Kč mínus bankovní poplatky, rozhodli jsme se jí za Ski Klub Jizerská 50 a agenturu RAUL doplatit a zaokrouhlit na rovný milion. Ten je předán zástupcům Technické univerzity Liberec na výrobu ochranných pomůcek pro lidi v první linii,“ vysvětlil Koucký.

Hejtman Martin Půta ještě doplnil, jak přesně jsou peníze nyní využívány. „Jedná se o tisíce kusů nanofiltrů, stovky nanoroušek, desetitísce metrů filtračního materiálu. O to vše se nyní může i díky prostředků z projektu 50 pro první linii TUL pracovat. Mám z toho upřímnou radost.“

Projekt probíhal na začátku dubna a vyvrcholil přenosem z 53. ročníku ČEZ Jizerské 50 na České televizi v neděli 12. dubna. Děkujeme všem, kteří se zapojili a kterým tak není lhostejná práce lidí v první linii. Vážíme si toho.

Richard Valoušek