Začal spisovatel i vlastivědný badatel Marek Řeháček, pokračovala Horská služba a letos ještě dorazí kazatel Ochranovské jednoty bratrské Ondřej Halama.

Významný podstávkový objekt na prvním otevření ukázal původní třídy i části budovy, ale hlavně pestrý kulturní program. Hrál tu britský hudebník James Harries, respektovaní divadelníci Bratři v tricku, školní sad vysvětil barokní hudbou AKS Liberec, dětské diváky nadchlo loutkové divadlo, milovníky lidové architektury těšila výstava fotek Václava Krecla i beseda pracovníka NPÚ Ivana Peřiny. Na besedy majitelé památky naváží celoročním seriálem.

„Kulturní památka nemusí končit tím, že jen stojí. Škola vždy vzdělávala, nabízela aktivní činnost. Rekonstrukce chátrajícího objektu nás těší, chceme, aby škola opět kulturně žila. Jsme na svatojakubské cestě v Přírodním parku Ještěd, nad námi je horolezci oblíbená Matoušova skála, nabízí se tu řada historických, architektonických, přírodních i sociálních témat, která zaujmou sousedy i přespolní. Naštěstí pozvání na naše besedy přijímají lidé, jichž si vážíme,“ vysvětluje motiv své činnosti majitel objektu a hudebník David Landštof.

Výsadba ovocných stromků v obci Hlavice.
OBRAZEM: Jedlá cesta. V Hlavici lidé sázeli ovocné stromy

Jedinečné prostředí staré třídy před rekonstrukcí už zlákalo na besedu spisovatele, vlastivědného badatele i Podještědského patriota Marka Řeháčka. Ten tak historicky poprvé odstartoval seriál besed ve Staré škole v Křižanech Povídáním o staré tváři děda Ještěda. Nepřímo navázal na svou úspěšnou publikaci Chata děda Ještěda; Vyšla ke 100. výročí otevření ještědské chaty.

Marek Řeháček je respektovaný spisovatel, jež má na svém kontě přes 40 publikací v čele s aktuální novinkou Žitava tajuplná, romantická i podmanivá. Je též autor řady článků, vlastivědných knih i turistických průvodců. Současně je tajemníkem magistrátu města Jablonec. Kapacita první besedy s ním byla plná ihned po zveřejnění. Stejně jako listopadová beseda Horské služby o zodpovědném chování na horských hřebenech celý rok.

Zdroj: Youtube

A víte, odkud je Ochranovská hvězda? Pod tím názvem uzavře letošní cyklus vánoční beseda. Krásou Ochranovské hvězdy se o Vánocích pyšní každý druhý dům v okolí. Málokdo ví, odkud je a k čemu sloužila. Překvapivý příběh našich předků, kteří zakotvili v nedalekém Ochranově, prozradí politický vězeň, hudebník, teolog i kazatel Ochranovské jednoty bratrské Ondřej Halama v sobotu 18. prosince.

Vstupné na besedy je dobrovolné, ale kvůli omezené kapacitě je nutné si je rezervovat na stránkách školy či emailem. Více je na webu www.staraskolakrizany.cz či na sociálních sítích, Facebooku a Instagramu.

Radek Strnad