Na Ještěd bylo nejlépe se dopravit lanovkou, kterou vidíte ve videu. Jsou tací, co strmý kopec vyšlápnou po svých. Nejlépe podél stožáru lanovky. Po havárii v roce 2021 lanovka nefunguje, tak se musí jít pěšky, nebo tam dojet za 250 Kč parkovného autem. Je to 1012 metrů vysoký kopec… ne každý je zdatný turista. Dá se také vyjet na hřeben lanovkou, a pak jít hřebenovou tůrou 2500 metrů pěšky na Ještěd. No, vyberte si. Ale návštěva Ještědu přinese krásné pohledy do všech stran. Pro ty, kterým ani jedna varianta cesty nevyhovuje, jsou tady fotografie.

Něco z historie
První turisté směřovali na vrchol již kolem roku 1737.
13. 1. 1907 byla otevřena kamenná budova s 28 metry vysokou vyhlídkovou věží, měla i pokoje, noclehárnu, společenskou místnost a výčep.
31. 1. 1963 při rozmrazování zamrzlého potrubí horská chata vyhořela.
A pak začalo to, co skoro všichni již známe: příprava na novou stavbu na vrcholu Ještědu.

Výšlap na Klíč u Nového Boru.
FOTO: Klíč vás po náročném stoupání po kamenech odmění výhledem

Základní kámen byl položen 30. 7. 1966. Výška je 94 metrů. Architektonickou soutež vyhrál architekt Karel Hubáček a statik Zdeněk Patrman. Jejich motto bylo: prodloužit horu. Ještě před dokončením obdržel Hubáček prestižní cenu Augusta Perreta (1969) od Mezinárodní unie architektů. Cenu osobně převzít nemohl, cesta na západ do Argentiny byla zatržena. Architekt Karel Hubáček zemřel 23. listopadu 2011. Z původního interiéru, z kterého však podle jeho autora architekta Otakara Binara  dodnes "nic nezbylo", bylo zrekonstruováno několik prostor. Je to vidět na snímcích.

Stavba byla plánována jako TV vysílač s hotelem. Stavba trvala 6 let. Současnými majiteli jsou od roku 2000 České radiokomunikace.

Bělásek ovocný.
FOTO: Fotografka na lovu motýlů. Podívejte se na tu třepotavou nádheru!

A otevření tohoto hyperboloidu? Kapitola sama pro sebe. Dlouhou dobu to bylo 9. 7. 1973 za přítomnosti papalášů KSČ. Další datum je 21. 9. 1973, kdy byla slavnostně otevřena pro lid. Ale to už teď není podstatné. Podstatné je, že tradiční dřevěný kříž, odstraněný v osmdesátých letech minulého století na pokyn tajemníka KSČ, byl na vrcholu znovu vztyčen v roce 1990.Dítě z Marsu, zvaný Marťánek, byl instalován 2003. Škoda, že je už tak osahaný…

Od 1. ledna 2006 je vládním unesením Ještěd prohlášen za národní kulturní památku České republiky.

Jak někdo řekl přede mnou: Je lepší jedna fotka, než několik stránek popis.

P. S. Všechny prezentované fotografie byly pořízeny před rokem 2018.

Jaroslav Černý