Netradiční závod v historických kostýmech je především vzpomínkou na dobu, kdy se začala psát historie Jizerské 50. Jizerská 50 je již od roku 1971 Memoriálem horolezecké expedice Peru 1970. Setkání lyžníků je vzpomínkou na tuto expedici, jejíž 15 členů zahynulo při ničivém zemětřesení pod vrcholem Huascaranu. Členové expedice se jen pár měsíců před osudnou tragédií zúčastnili Jizerské 50. A letos bylo lyžníků čirou náhodou symbolicky právě patnáct.

„Vyprovokovala mne kamarádka, ať jedu také. Sehnat vybavení ale nebyla žádná legrace, vše mám půjčené. Jen s botami o tři čísla většími to bylo hodně náročné, ale nelituji, mám skvělý pocit,“ zhodnotila účast Liberečanka v pěkně padnoucím retrosvetru, který jí ladil se šálou a baretem, z pod kterého vyčuhovaly dva blonďaté copy.

Turnov.
Turnov mnoha tváří. Nový videospot má přilákat turisty a potěšit místní

Bořivoj Pohl, který nejen patří do Klubu mistrů Jizerské 50, ale jezdí historické lyžníky pravidelně, přiznal, že vlastní ještě minimálně patnáct párů starých lyží a opatruje je ve sklepě jako oko v hlavě: „Je to poklad.“ To ostatně přiznala i dáma v klobouku. Sehnat dnes zachovalé lyže a především s funkčním vázáním není nic jednoduchého. „A ještě musí klapnout i velikost bot, jinak je to trápení. Mně naštěstí pomohl s vybavením starosta Smržovky, Marek Hotovec. On patří mezi tradiční účastníky podobných klání, k nejvyhlášenějším patří právě smržovští lyžníci. Ostatně za týden 19. února na Kedru, bude po poledni opět veselo,“ zve ´Paní nadlesní´, jak ji v Bedřichově tituloval moderátor akce.

Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se,“ platí v závodě lyžníků dvojnásob. Projížďka v kostýmech na 400 metrů libovolnou technikou startuje vždy hromadným startem a byla jako tradičně oficiální součástí slavnostního zahájení celé 55. ČEZ Jizerské 50 v pátek večer.

Lenka Klimentová