Císař Josef II. navštívil vrchol, nazývaný tehdy Špičák či Uhlířský vrch, 19. září 1779. Tehdy zde operovala rakouská vojska, jelikož probíhala válka o dědictví bavorské a právě ze sousedního Pruska hrozilo nebezpečí. O sto let později se na skalce na vršku kopce objevila coby upomínka na císařskou návštěvu mramorová deska a kopec získal pojmenování Císařský kámen.

Rozhledna, která nyní stojí na vrcholu, je tam od roku 2018. Půvdní dřevěná rozhledna byla postavena v roce 2009 a během pár let se stala vyhledávanou atrakcí v regionu. Už po osmi letech se ale ukázalo, že potřebuje opravy, které byly natolik rozsáhlé, že vedení obvodu se rozhodlo postavit raději stavbu znovu. Nová rozhledna je o tři metry vyšší a na rozdíl od předchozí věže není celodřevěná, ale má ocelovou konstrukci. Její stavba vyšla na více než pět milionů. 

O výstavbu rozhledny na tomto místě usiloval už kolem roku 1886 Liberecký horský spolek, ale nezdařilo se. Až mikroregionu Císařský kámen za pomoci libereckého městského obvodu Vratislavice, města Liberce a Libereckého kraje se podařilo stavbu rozhledny uskutečnit. Z ochozu rozhledny lze vidět jižní svahy Jizerských hor, západní část Krkonoš, města Jablonec nad Nisou a Liberec a také Ještědský hřbet.

Jarmila H.