Jako první se objevil samec, o den později dorazila i jeho družka. Pár se opět usadil na komínu u Mlékárenského rybníka a ihned začal s úpravou hnízda. Podle jejich chování to vypadá, že i letos zde zdárně vychovají mláďata.

Čápi si bývají věrní, ale i u nich mohou během jarních námluv propukat dramatické manželské konflikty, které někdy končí krvavým zraněním a výměnou partnera. Vlastní hnízdění začíná koncem dubna. Na 2-5 vejcích sedí čápi v průměru 33 dní, mláďata pak krmí další dva měsíce.

V péči i krmení se oba partneři střídají. Koncem července většina čápů svá hnízdiště opouští, shromažďují se na loukách a koncem srpna se vydávají na dlouhou cestu do Afriky.