Princeznu Slavěnu si zahrála tehdejší filmová hvězda Magda Vášáryová. Prince Bajaju hrál rovněž slovenský herec Ivan Palúch. Ten v přestrojení za neznámého zachránce ujíždí po nádvoří hradu před Černým princem. Z kamenného mostu je zase záběr, kdy princeznu posílají jako oběť drakovi. Filmaře ale nezlákaly jen exteriéry nejstaršího hradu v Českém ráji z 13. století. Po stopách prince Bajaji se můžete vydat také skalním bludištěm, které vede z Valdštejna na nedaleký zámek Hrubá Skála.

Film byl poprvé uveden v normalizačním roce 1971. V titulcích je uvedena jako autorka scénáře Eva Košlerová. Ta ale pouze kryla skutečné autorství zakázanému Františku Pavlíčkovi.

Cimbálová muzika Dušana Kotlára.
Cimbálovka zpod Ještědu už čtyřicet let rozdává radost

V 70. letech si Valdštejn zahrál v pohádce Kočičí princ. Nedaleko hradu se natáčela také jedna scéna snímku Tajemství hradu v Karpatech z roku 1981. Filmaři si okolí malebné památky vybrali také pro natočení záběrů do filmu Tenkrát v ráji (2016) na motivy stejnojmenného románu spisovatele a scenáristy Josefa Urbana. Vypráví o osudové lásce, nezlomném přátelství a vztazích českých a německých horolezců, do kterých osudově zasáhla těžká válečná doba Protektorátu.

Jan Pacák