Pracovali spolu 25 let v Pardubicích a byli skvělými přáteli. Pan Oldřich dnes žije v SeneCura SeniorCentru Liberec a pan Karel v SeniorCentru Chrudim. Díky unikátnímu programu sítě domovů SeneCura, tzv. „výměnným pobytům“, se spolu mohli oba potkat, zavzpomínat na společné zážitky a prožít dva naplněné dny i přesto, že z důvodu snížené soběstačnosti trvale žijí v domovech pro seniory. Slíbili si, že stovku pana Oldy pořádně oslaví.

Neuvěřitelné setkání dvou starých přátel po 25 letech proběhlo v SeniorCentru Liberec: pan Karel Háva, klient domova v Chrudimi, navštívil na dva dny svého dávného přítele Oldřicha Tetoura, který letos oslavil 97 let. Celý rok se čekalo, až skončí protiepidemiologická opatření, aby se setkání mohlo uskutečnit. „Jsem moc rád, že jsme se po tolika letech viděli. Zavzpomínali jsme na svá mladá léta a společné zážitky. Hlavně u oběda jsme se dost nasmáli. Odpoledne jsme byli v mém pokoji a dali jsme si dokonce dobré vychlazené víno jako zamlada,“ hodnotí setkání pan Oldřich Tetour s úsměvem na tváři.

Docent Valeš.
Jediný slovník mizejícího jazyka sestavil docent Valeš z liberecké univerzity

Neuvěřitelné setkání dvou starých přátel po 25 letech proběhlo v SeniorCentru Liberec.Zdroj: Jana BarčákováOba přátelé spolu 25 let pracovali na generálním ředitelství Unichem v Pardubicích a pak se stejně dlouhou dobu neviděli. „Nápad zprostředkovat setkání vznikl díky unikátnímu programu společnosti SeneCura, kdy klientům umožňujeme strávit ´dovolenou´ v podobě několikadenního pobytu v jiném SeniorCentru (celkem 16 zařízení v ČR), než v jakém celoročně bydlí. Například klienti z Chrudimi tak mohou jet třeba i do Prahy a navštívit zde známá místa nebo přátele. Po celou dobu pobytu je doprovází jejich ošetřující personál,“ uvedla provozní ředitelka SeneCura Věra Husáková.

V tomto případě se oba staří přátelé potkali v Liberci, kde pro ně bylo připraveno občerstvení a slavnostně prostřený stůl. V poledne s nimi poobědvali ředitelé obou domovů a sociální pracovnice. Atmosféra byla přátelská a veselá, klienti vzpomínali na svá dávná léta, vyprávěli historky a bavili všechny přítomné. Také slavnostní večeři strávili oba pánové společně a pan Háva měl připravené lůžko v pokoji pana Tetoura. „Druhý den po obědě náš pobyt skončil a já jsem byl velmi spokojen a rád, že jsem se s kamarádem Oldou po takové době setkal. Slíbili jsme si, že až bude slavit tu stovku, tak to pořádně oslavíme,“ hodnotí Karel Háva.

Milan Turek získal za bezpříspěvkové odběry zlatou medaili MUDr. J. Janského.
Padesát let dárců krve na Liberecku. Zakladatel spolku vzpomíná...

Výměnné pobyty jsou jednou z mnoha možností, kterými se SeneCura snaží zprostředkovat společenský kontakt a radost ze života svým klientům. Dalším programem je „Roční přání“, kdy se klienti mohou radovat ze splnění jejich tajného přání. Velmi oblíbené jsou večeře při svíčkách v atmosféře luxusní restaurace s obsluhou, na které si klienti mohou pozvat rodinu či známé a zažít příjemný pocit z večeře v roli hostitele.

Jana Barčáková