Suroviny:

dančí kýta 1kg

uzený špek 80 g

sůl

mrkev 2 ks

celer menší 1 ks

máslo 2 lžíce

sádlo1 lžíce

bobkový list 3 ks

mletý pepř

celý pepř 5 kuliček

celé nové koření 3 kuličky

jalovec 2 kuličky

velká cibule1 ks

rozmarín

tymián

kousek citronové kůry

třtinový cukr 4 lžíce

200 ml bílého vína

1 lžíce plnotučné hořčice

800 ml vývaru nebo vody

200 ml smetany ke šlehání

citronová šťáva na dochucení

Postup:

Dančí kýtu prošpikujte, udělejte v ní úzkým nožem hluboké zářezy, uvolněte je prstem a do každého vložte tenký špalíček špeku. Maso osolte a opepřete. Mrkev a celer očistěte a nahrubo nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V kastrolu rozpusťte máslo a sádlo a opékejte na něm zeleninu a koření zhruba 3 minuty. Přidejte cibuli, osolte, opepřete, přidejte bylinky, kousek citronové kůry, cukr a ještě několik minut opékejte. Po chvilce přidejte maso a zbytek špeku. Maso opečte důkladně ze všech stran a pak podlijte vínem. Přidejte hořčici, dolijte vodu nebo vývar, aby bylo maso ponořené tak ze tří čtvrtin, a nechte na mírném stupni dusit do změknutí, zhruba 2 hodiny.Měkké maso vyjměte a z omáčky vyberte koření. Rozmixujte ji nebo propasírujte. Dochuťte, pokud máte rádi svíčkovou kyselejší, dokyselte ji troškou citronové šťávy. Pokud je omáčka po mixování málo hustá, ještě ji trochu povařte. Maso krájejte na plátky a podávejte s houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť přeje Maxijedlík Jaroslav Němec