Pikantní vepřové kotlety

Je to recept ze švédské kuchyně, který jsme kdysi dávno, ještě když jsem byla malá holka, objevili v kuchařce Libuše Vlachové Co chutná v Evropě (Avicenum 1979). Od té doby tento recept doma vaříme a patří u nás k nejoblíbenějším.

Ingredience: 

4 libové vepřové kotlety, 200 g žampionů (v létě jsou lepší čerstvé houby), 3 plátky slaniny, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, lžička mleté papriky, 2 lžíce kečupu, kousek koustky masového bujónu, 1 dl smetany, pepř, sůl olej.

Postup: 

Jemně naklepané vepřové kotlety osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách do zlatova na oleji. Žampiony oloupeme, nakrájíme na plátky a osmažíme na másle. Mezitím vymažeme olejem skleněnou zapékací mísu, přeložíme na ni kotlety a osmažené žampiony. Na pánvičce od opékání masa zahřejeme 2 dl vody s kouskem kostky masového bujónu. Na kostičky nakrájenou slaninu rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, osmažíme ji, vmícháme mletou papriku a mouku, opět vše osmažíme, zalijeme smetanou a vodou s masovým bujónem a za stálého míchání povaříme 5 minut. Vmícháme kečup, pepř, sůl, nalijeme na kotlety a pečeme v mírně vyhřáté troubě půl hodiny. Podáváme s dušenou rýží a hlávkovým salátem.

Čtenářka Jiřina Pouzarová