Ojedinělý historický prostor v zachovalém areálu Korunní pevnůstky je inspirativním prostředím, které nabízí program pro všechny věkové skupiny. Pobaví se zde školáci, studenti, dospělí, rodiny s dětmi i senioři. Naleznou zde čtyři expozice, digitální planetárium či vědecké dílny.

po kliknutí se spustí video

Procházka mozkem a odpadní stoka

V expozici Rozum v hrsti mohou návštěvníci vstoupit do osmimetrové makety lidského mozku a prohlédnout si neuronovou síť. Čeká na ně však také test vědomostí a intelektu, které zde prověří 3D piškvorky, logické úkoly, hlavolamy a šifry. A také jedna ze zdejších nejoblíbenějších atrakcí – gyroskop, který se používá na Mezinárodní vesmírné stanici a který s návštěvníky trochu zarotuje.

Podnikatel Petr Kotík je zakladatelem projektu Amazing Places.
Zakladatel Amazing Places Petr Kotík: ČR nabízí vše, co lidé hledali v zahraničí

Expozice Živá voda odhalí obrovskou vodní sílu, jež dokáže pohánět turbíny, ale také ničit města a vesnice, i tajemství vodních živočichů, které pouhým okem nelze spatřit. Někteří v nich jsou zde v nadživotní velikosti a slouží jako průvodci. K prozkoumání se zde nabízí podmořská jeskyně a pro odvážné také nevábná odpadní stoka.

Světlo a tma je název expozice, která se zabývá vznikem světla, a nejen toho ze žárovky. Návštěvníci uvidí, jaké zázraky dokáže světelné záření a seznámí se se zdroji světla, které nalezneme ve vesmíru a spatříme je pokaždé, když se zahledíme na noční oblohu.

Komiks o Marii Terezii

Čtvrtá expozice se věnuje historii. Pevnost poznání totiž vznikla ve vzácné historické stavbě s dřevěnou konstrukcí, která se nachází v zachovalém areálu Korunní pevnůstky. V roce 1857 se stala součástí tehdejší olomoucké fortnové pevnosti a sloužila jako dělostřeleký sklad a prachárna pro případ, že by vypukla válka. Z bývalého vojenského skladu zbyla postupem času je smutná ruina, ale zhruba o století a půl později doslova povstala z popela. Stalo se z ní progresivní muzeum vědy, které vzniklo v roce 2015 pod záštitou Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Manželé Zátopkovi
Po stopách legend. Místa spjatá s Emilem a Danou Zátopkovými

Ústřední dominantou expozice je vtipný komiksový příběh na 12 velkoformátových panelech. Vypráví o vzniku impozantní olomoucké pevnosti a poutavě shrnuje události, v nichž figuruje sama Marie Terezie nebo císař František Josef I.

Pevnost poznání se pro veřejnost otvírá každý den v 9 hodin a zavírá ve všední den v 17 a o víkendu v 18 hodin. Vstupné do všech čtyř expozic je 145 korun, snížené pro děti, studenty a seniory činí 115 korun. Je možné využít i rodinné a skupinové vstupné, případně vstupné do jednotlivých expozic či planetária.