Tatarák
close info Zdroj: Se souhlasem Miriam Šumníkové zoom_in Tatarák
400 g hovězí svíčkové
1 cibule
1 žloutek
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce kečupu
1 lžička sladké papriky
3 stroužky česneku
1 lžička soli
1 lžička pepře
starší chleba na topinky
olej
česnek
Hovězí pomele na masovém strojku najemno. Cibuli nakrájíme na velmi drobné kostičky. Všechny ingredience promícháme s masem. Chléb nakrájíme na plátky a usmažíme na pánvi s olejem nebo sádlem dozlatova. Stroužkem česneku pomažeme topinku a potřeme tatarákem.
Švestková nutela
close info Zdroj: Se souhlasem Miriam Šumníkové zoom_in Švestková nutela.
1,25 kg vypeckovaných švestek
500 gr pískového cukru
100 gr kakaa
200 gr vanilkového cukru
Švestky uvaříme do měkka a rozmixujeme. Vmícháme cukr, kakao, vanilkový cukr. Směs za stálého míchání zahříváme dokud se cukr nerozpustí. Krém necháme 24 hodin odležet a poté jim naplníme malé sklenice, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při 80 stupních.
Nakladačky
close info Zdroj: Se souhlasem Miriam Šumníkové zoom_in Nakladačky.
podle potřeby okurky nakladačky
na kolečka mrkev
na kolečka cibule
kopr
kuličky nového koření
kuličky pepře
30 gramů soli
60 gramů cukru
300 ml octa
2 lžičky hořčičného semínka
1 l vody
K prázdninám patří zavařování. Každou nakladačku musím vydrhnout kartáčkem. Do zavařovací sklenice dám kolečko mrkve, kolečko cibule a kopr. Nálev svařím v hrnci z litru vody, octu, soli a cukru, přidám nové koření .Do sklenice k okurkám vliji nálev. Zavíčkuji a zavařuji 20 minut na 180 stupňů v troubě na plechu s trochou vody.
Červená řepa ve sladkokyselém nálevu
close info Zdroj: Se souhlasem Miriam Šumníkové zoom_in Červená řepa ve sladkokyselém nálevu.
3 kg červené řepy
Nálev:
1 l vody
0,25 až 0,30 l octa
30 gramů soli
60 gramů cukru
Červenou řepu umyjeme a v hrnci zalijeme vařící vodou a uvaříme doměkka. Po scezení jí oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo strouháme nahrubo na struhadle. Do skleničky dáme řepu a zalijeme horkým nálevem. Skleničky uzavřeme a sterilujeme do doby než se chytí víčko cca 20 minut při 85 stupních.
Autorka receptů: Bloggerka Miriam Šumníková, Opava-Vávrovice, http://fotimsrdcem.blogspot.cz/
Recepty od Kamila Švarcové, Pustějov
Koláč s olomouckým tvarůžkem
close info Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň zoom_in Olomoucké tvarůžky. Ilustrační foto.
250 g polohrubá mouka
3 balení syrečků
300 g bílý jogurt
1 vejce
1 prášek do pečiva
kmín
sůl
jarní cibulka
kmín, oregano
a anglická slanina dle libosti
olej na vymazání formy.
Mouku, prášek do pečiva, vajíčko a jogurt dáme do mísy a zpracujeme (řidší těsto). Do vymazané formy ( já dávám kulatou střední dortovou) dáme těsto a mokrýma rukama jej rozetřeme po celé formě. Tvarůžky si nakrájíme na kostičky a anglickou slaninu také jarní cibulku na malé kolečka a posypeme těsto. Posypeme celým kmínem a oreganem a pečeme na 180 stupňů asi 30 minut. Já kmín a oregano dala do těsta.
Recepty od Jiří Bílecký, Řepiště
Zelný závitek “korejce“
close info Zdroj: Se souhlasem Jiřího Bíleckého zoom_in Zelný závitek “korejce“.
Tento recept se v naší rodině dědí po předcích. Sám nevím jak vznikl název, ale jinak mu nikdy nikdo neřekl než Korejce. Je zvláštní tím, že při každoročním nakládání zelí do bečky přidáme ke krouhance ještě celé menší hlávky. Tím si připravíme základ pro tuto pochoutku.
Na výrobu zelných závitků budete potřebovat:
Vykvašenou hlávku zelí, ½ kg rýže 2 větší cibule, ½ kg nadrobno nasekaného prorostlého uzeného masa, sůl, pepř, žluté koření.
Hlávku zelí opatrně rozebereme a opláchneme jednotlivé listy ve studené vodě. V míse smícháme opranou rýži s masem, nasekanou cibulí a koření. Listy plníme jen do poloviny a dobře zabalíme. Vkládáme do tlakového hrnce na podložku, zalijeme vodou k poslednímu závitku a dáme vařit. Vaříme 20 minut a necháme dojít dalších 20 minut.
Chutnají skvěle teplé, dají se jíst i studené.