V současnosti mohou Češi v rámci pohraničního styku vycestovat do Bavorska na 24 hodin. Povoleny tak jsou například cesty za rodinou, lékařem či kvůli obstarávání denních potřeb, což může být i nakupování. Na výlety nebo za sportem se ale do spolkové země nesmí.

Lyžování na Kaprunu
Rebelující Rakousko umožní lyžování. Zdravotníci varují před ohnisky nákazy

Pravidla se ovšem ve středu 9. prosince změní. Právě k tomuto datu totiž bavorská vláda kvůli nárůstu počtu nakažených vyhlásí nouzový stav, což znamená i zpřísnění stávajících omezení.

"Pro Česko je zásadní, že od středy 9. prosince bude zakázán takzvaný malý pohraniční styk (nebude tedy možné jezdit na nákupy k sousedům," upozornilo ministerstvo zahraničí. 

Povinné testy pro pendlery a jejich nejbližší rodinné příslušníky ovšem Bavorsko nezavádí. Pendleři, kteří v uplynulých 14 dnech pobývali v některé z rizikových oblastí, se od 23. října museli nechat v Bavorsku každý týden testovat na koronavirus.

„Výjimka zůstává pouze pro příhraniční zaměstnance, studenty a návštěvy rodinných příslušníků,“ vysvětlil Deníku Karl Matschiner, mluvčí okresu Freyung - Grafenau, s tím, že ani obyvatelé Bavorska nesmějí do Česka na nákupy. Výjimka návštěvy byla ale rozšířena, platí také pro prarodiče.

Nařízení platí do 5. ledna. Karl Matschiner ale upozornil, že malý pohraniční styk je pro oba státy natolik důležitý, ze může být obnoven jakmile to dovolí klesající počet výskytu infekce.

Skiareál Klínovec
Rebelující Rakousko není samo. Babiš: Skiareály v ČR by mohly otevřít v prosinci

Pendleři nemusejí povinně na test, ale i tak ho úřady doporučují. Při cestě do práce u sebe musejí mít potvrzení o zaměstnání.

Bavorský nejvyšší správní soud ale koncem listopadu dočasně nařízení zrušil. Podle soudu lze pochybovat o tom, zda bylo přiměřené, informoval server Bayerischer Rundfunk.

Nový režim 

Nový režim na česko-bavorské hranici potrvá nejméně do 5. ledna příštího roku. Mnoho nemocnic v Bavorsku je totiž přetížených a ukazuje se, že mírnější celoněmecké restrikce působí jen málo. 

"Je to tak, že počty nakažených jsou příliš vysoké," prohlásil v neděli bavorský premiér Markus Söder.  Agentura DPA uvádí, že v Bavorsku má koronavirovou infekci nyní skoro 60 tisíc lidí, nejvíce od začátku současné pandemie.