1. Hrad Loket

Jediný meteoritem zasažený hrad v Česku Loket se tyčí nad řekou Ohří. Na nádvoří goticko-románského stavení ze třináctého století dopadl roku 1422 největší známý meteorit, který kdy zasáhl Českou zem. Podle pověsti byl velký jako koňská hlava. Na hradě je vystaven jeho pozůstatek. Mimo ten mohou návštěvníci při prohlídce vidět starou lékárnu nebo mučírnu.

Litomyšl. Klášterní zahrady se sochami Olbrama Zoubka
Krásy Litomyšle: rodiště Smetany a slzy českých bratří, ze kterých vykvetly růže

2. Lázně Kyselka

Město duchů. Tak by se daly charakterizovat Lázně Kyselka u Karlových Varů. Právě odsud pochází slavná Mattoniho minerálka. Z kdysi slavného lázeňského města se zachovalo pouze dvacet budov, které jsou nyní památkově chráněné. Místo však získalo tajuplnou až magickou atmosféru, určitě tedy stojí za návštěvu.

3. Přírodní rezervace Soos u Chebu

Bažiny, mokřady a nádherné mechové útvary. Soos je přírodní rezervace oplývající nejen krásnou krajinou, ale také ohroženými druhy fauny. Jedním takovým je motýl hnědásek chrastavcový. Vstup návštěvníci naleznou přímo u železniční zastávky Nový Drahov. U vstupu se navíc nachází naučné muzeum.

Nevíte, kam na výlet po České republice? Inspirujte se speciálem Deníku Češi v pohybu ZDE.

4. Cheb

Jen pět kilometrů od německé hranice se nachází město s bohatou historií, která tam na mnoha místech ožívá. Cheb byl v minulosti sídlem Slovanů, majetkem Fridricha I. Barbarossy a důležitým městem nacistických Sudet. Každá z jeho historických etap zanechala svoji stopu. Chebský hrad v románském stylu, gotický chrám svatého Mikuláše a Alžběty jsou spolu se zbytky hradeb a skupinou kupeckých domů Špalíček dominantou středověkého jádra města.

Poohří a Karlovarsko, tipy na ubytováníZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

5. Zámek Steklík

Impozantní rokokový zámek Steklík ve stejnojmenné vesnici pochází z roku 1539. Nejdříve rytířská tvrz byla v průběhu let přestavěna v rezidenční šlechtické sídlo. Součástí stavby je také kaple Navštívení Panny Marie, která má krom zdobeného stropu také historické varhany. Ze západní a jižní strany je zámek obklopen italskou zahradou.

Rozhledna Diana.  Nachází se na Výšině přátelství západně od lázeňského centra Karlových Varů.
Karlovarské vyhlídky: lázeňský cyklovýlet člověka překvapí výživností

6. Klášterec nad Ohří

Hlavním tahákem města je jeho historické jádro. V minulosti se o jeho budování postaralo hned několik šlechtických rodů. Jedním z nich byl rod Thunů. Ten se zasloužil o barokní kostel a rozsáhlé zámecké zahrady. Významným místem je tamní zámek se sochami a náhrobními kameny rodu Oplů. Město čítá také řadu církevních památek. Sloup Nejsvětější Trojice, sochy Jana Nepomuckého a svatého Prokopa či mariánský sloup se sochou Panny Marie.

7. Jezero Medard

Stříbřité vody řeky Ohře naplňují jezero Medard nedalo od Sokolova. Původně těžbou zdevastovaná oblast se v roce 2008 postupně přetvořila v jezero. V nejhlubším bodě má jezero sedmapadesát metrů, jeho celková rozloha je 500 hektarů. Příroda okolo jezera se zcela obnovila, a vám se tak naskytne pohled na bohatou zeleň uhelné pánve.

Mám rád jídlo a gastronomii

TIP PRO GURMÁNY
Restaurace Paris v hotelu Imperial. Legendární budova hotelu Imperial se svojí restaurací Paris by neměla ujít nikomu, kdo má rád širokou nabídku kvalitního jídla. Ochutnáte také zajímavé polévky. Ze zauzených brambor a s kachním masem nebo bramborový krém s vejcem Onsen, které k vřídlovému městu Karlových Varů patří. Milovníci svíčkové ji ocení se steakem a marinovanou zeleninou.

MLADĚ, SVĚŽE JEDNODUŠE
Atelier café. Nový podnik s moderním designem a rychlou kuchyní. Saláty, těstoviny i burgery ochutnáte v Atelier café v Sokolově. Kdo se nebojí neotřelých kombinací, jistě ocení thajský salát s hovězím masem, pomelem a arašídy. Dobře zpracovanou Asii podá také sépiové rizoto. A nebylo by to café bez kafe, tudíž po jídle můžete posedět u výběrové kávy.

Úzkorozchodnou železnicí se lidé svezou z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice.
Tajuplná Česká Kanada: nabízí loupežnické lesy i zadek ďábla

ALE JÁ NEJÍM MASO
Kus-kus. Ať už jste vegetariáni, máte rádi výhradně zdravou stravu, nebo vám taková kuchyně prostě chutná, určitě navštivte restauraci Kus-kus v Karlových Varech. Tam vařená jídla jsou vhodná také pro lidi s bezlepkovou dietou. Jak už napovídá název, dominantní surovinou bude kuskus, ale na jídelníčku se objeví také jáhly, bulgur, cizrna nebo vegetariány oblíbené tofu.

KAM NA DOBRÉ PIVO
Permon. Rodinný Kynšperský pivovar nabídne milovníkům piva Kynšperského zajíce. Na výrobě piva se tam podílí i poslední uklízečka, je tedy jedinečné svým klasickým výrobním procesem, ale i surovinami, které jsou vybírány z pečlivě vymezených oblastí. Nejzajímavějším kouskem je třináctistupňový Vídeňský speciál s výraznou chutí a vídeňským sladem.

Poohří a Karlovarsko, tip šéfredaktorkyZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

Mám rád klid a pohodu

GOLF A WELLNESS
Co může být odpočinkovější než procházka při hraní golfu a následná rekreace ve wellness. Golfpark Cihelny nabízí přesně tuto kombinaci vhodnou pro každého, kdo hledá zajímavou, ale nenáročnou dovolenou. V areálu je možné zapůjčit veškeré vybavení včetně golfových vozíků. Wellness nabízí vířivku i svět saun. Pro začátečníky jsou zde nabízeny golfové kurzy, a komu by po hře vyhládlo, může zahnat hlad v hotelové restauraci.

LÁZNĚ
Kvůli wellnessu však nutně nemusíte jezdit na golf. Alžbětiny lázně jsou krom krásné architektury také skvělým místem, kde nabrat novou sílu do života. Kompletní nabídka služeb od ambulantních rehabilitací po komplex bazénů najdete přímo v Karlových Varech. Do lázní proudí vřídelní léčivá voda, která doplňuje profesionální péči tamního personálu.

NENÁROČNÉ CVIČEBNÍ PRVKY
Součástí sportovního areálu Rolava v Karlových Varech je také soubor odpočinkových a protahovacích cvičebních strojů. V příjemném stínu stromů si můžete procvičit ramena, protáhnout pas a záda či potrápit nohy na šlapacím zařízení. U každého prvku je návod s podrobnou instruktáží. Všechny stroje jsou přístupné zdarma.