Andrea, 26 let, Karviná. Lukáš, 25 let, Ostrava. Že vám to zní jako údaje do seznamky? Koneckonců se v souladu s dnešní dobou seznámili přes Instagram vzájemným lajkováním fotek, tak proč ne? A pak, když se znali rok, vyrazili na řecký ostrov Corfu. Srdíčka začala létat vzduchem. Na čtyřkolce projeli polovinu ostrova a chtěli víc.

A co je víc než Amerika? „Už po pár dnech za oceánem bylo jasné, že jsme propadli další lásce,“ říká Andrea Wróblová, která s přítelem našla útočiště v přímořském městečku 45 minut od Los Angeles.

Letiště Václava Havla v Praze - ilustrační foto.
Češi by se neměli bát kupovat letenky, říká odborník. Riziko vidí v něčem jiném

Sehnali si práci a zapracovali na angličtině. „Každý volný den a každý víkend navštěvujeme všechna okolní místa San Diego, úžasné Palm Springs, San Francisco, Grand Canyon,“ zasnívá se Andrea a vzpomíná, jak během čtyř dní procestovali čtyři státy.

InfografikaZdroj: DeníkA nečekaně dopadl i výlet do Mexika, které, jak sami říkají, roztančili. „Byli jsme ve městě Rosarito, kde lidé v jednom baru tančili svůj místní tanec, a my jsme zničehonic začali tančit Jede, jede mašinka. A ač zpočátku nechápali, oč jde, postupně se k nám začali přidávat. Bylo to krásné,“ usmívá se Andrea, jež už si život bez neustálého cestování nedokáže představit.

Přestože se skromně nazývají cestovatelskými začátečníky, kteří se prozatím „jen na rok a půl zasekli v USA“.

Společná selfíčka už ani nepočítají 

Záběr ze skalnatého útesu stovky metrů nad vysněnou pláží, fotku z padáku nad mořem, nebo selfíčko u svatební hostiny v Řecku. Taková místa si pro své cestování po světě vybírají Robert Zauer a Tomáš Kavalec z Teplic, kteří žijí už tři roky v registrovaném manželství.

Dovolená u moře - Ilustrační foto
Bezpečná dovolená u moře: Řecko vede, Češi budou mít zřejmě privilegia

„Vybereme lokalitu a tam zamíříme za zážitkem. Máme přitom vždy štěstí na nečekaná překvapení,“ říká 40letý Robert. Nejvíce mužský pár láká Řecko. „Tam je řada kouzelných míst. Jednou jsme tam jeli na degustaci vína. Nádherný zážitek,“ vzpomíná.

„Nebo jsme se třeba neplánovaně dostali na svatbu. Chtěli jsme se jen vyfotografovat s pozadím hostiny a oni nás pozvali ke stolu,“ dodává. S o dva roky mladším partnerem kromě Řecka procestoval Německo, byli v Itálii.

Slobodna Dalmacija. Pobyt rodiny z Olomouce na Makarské riviéře záhy po uvolnění mimořádných opatření zaujal i místní média
První Češi dovolenkují u Jadranu za pozornosti místních médií. Jaká byla cesta?

„Naším přáním jsou tajemná zákoutí na Islandu a hodně toužíme po Novém Zélandu,“ zmiňuje muž, který se živí jako fotograf. Společná selfíčka s partnerem Tomášem nepočítá, ale jak říká, stačila jim už na několik fotoknih. „Jsou to naše společné cestovatelské vzpomínky, které uchováváme doma ve skříni. Lidé, kteří se mají rádi a žijí spolu, by se měli fotit společně tam, kde se cítí dobře,“ je přesvědčený milovník romantiky, který životní „ano“ svému partnerovi vyřkl v balónovém koši ve stometrové výšce nad zemí.