Horké počasí na začátku prázdnin přilákalo davy Čechů, Moravanů a Slezanů na koupaliště. Řada z nich přitom při pobytu u vody každoročně zemře: konkrétně loni v takzvané přírodní vodě utonulo 97 lidí, dalších šest zemřelo v bazénech. Když se připočítají i případy smrti ve vanách, sebevraždy, nehody a ostatní příčiny utopení, celkem loni utonulo 185 lidí.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Data rok po roce si proklikejte zde:

„Dá se očekávat, že i letos se přibližně 180 až 200 lidí od vody již nevrátí domů,“ řekl Deníku prezident Vodní záchranné služby David Smejkal. „Přitom mnohá úmrtí bývají úplně zbytečná.“

Smrt z frajeřiny

Češi totiž stále dokola opakují „školácké“ chyby.

„Jedná se zejména o přecenění vlastních sil, podcenění vlastního zdravotního stavu. Dále jsou to věci jako naprosto zbytečné skoky do vody, které nejenže jsou životu nebezpečné, ale každým rokem řadu lidí upoutají na vozík. Absolutně hloupé je i koupání nad a pod jezy,“ vyjmenovává David Smejkal.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

V interaktivní podobě si mapy proklikejte zde:

Jak se zachovat, když k nešťastné události dojde?

Lidem doporučuje, aby si ještě před cestou k vodě nainstalovali do mobilů aplikaci Záchranka. Je zdarma a má tu výhodu, že odesílá informace o poloze uživatele. Volající na tísňovou linku totiž mnohdy neví, kde přesně se nachází.

U jezer a rybníků, kde slouží „plavčíci“ Vodní záchranné služby, přijde informace o krizové situaci i jim, a mohou tak bezodkladně zasáhnout.

Kdo pije, spíš nepřežije

Obrovským rizikem je při pobytu u vody alkohol. „Měli jsme řadu případů, kdy utonul člověk, který si šel ‚rozplavat svých pět piv‘ či se večer při cestě ze stánku rozhodl vykoupat. Mnoho bylo i těch, kteří pod vlivem alkoholu skočili z mostu či ze skály a už nevyplavali,“ dodává Smejkal.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Jak hodnotí zákon, který leží ve sněmovně a umožňuje vodákům vypít jedno dvě piva? Jako jeho riziko vidí, že u zmíněného jednoho piva jen zřídkakdy zůstane. A za zcela nepochopitelné pak považuje, že pijí i vodáci, kteří sjíždějí řeky spolu s dětmi.