Letošní dovolená bude bezesporu jiná než ty v předchozích letech. Sice bude možné vyrazit i do ciziny, včetně oblíbeného Chorvatska, nicméně mnohem více lidí stráví prázdniny v tuzemsku.

Kam vyrazí Češi letos na dovolenou?
Velký průzkum: Češi mají o dovolené jasno. Bude doma, a přesto jiná

Dokládají to i výsledky velké ankety Deníku Češi v pohybu. Například 22 procent z více než tří tisíc respondentů uvedlo, že zůstanou v České republice, přestože původně plánovali vyrazit k moři či do hor v zahraničí. Jen 17 procent dotázaných tvrdí, že stále zvažují původně plánovanou dovolenou v cizině.

Vejdeme se všichni?

Tuzemští hoteliéři, provozovatelé penzionů a kempů mohou o prázdninách čekat nával turistů z Česka.

Ostatně: Co kdyby se všichni obyvatelé České republiky rozhodli, že vyrazí na sedmidenní dovolenou během července či srpna? Stačily by jim tuzemské „ubytovací kapacity“? Jednoduchý propočet ukazuje, že nikoli.

Chorvatská Istria
Pozor na cesty za hranice: Podívejte se, jaké zákazy platí ve vybraných zemích

V tuzemských penzionech, hotelích, chatových osadách či kempech je podle Českého statistického úřadu zhruba 540 tisíc lůžek. Během 62 prázdninových dní mohou nabídnout necelých 34 milionů přenocování.

Kdyby se tedy 10,7 milionu tuzemců rozhodlo vyrazit do nich na jeden týden, potřebovali by 75 milionů nocí. Tedy více než dvojnásobek.

Na své chalupě

Předchozí řádky je nutno brát jen jako hru s čísly. Realita bude o poznání klidnější.

Například ze zmíněné ankety Deníku vyplývá, že 23 procent lidí hodlá stráví letošní dovolenou doma nebo na své chatě či chalupě.

I data Českého statistického úřadu o cestovním ruchu ukazují, že loni se při delších cestách po tuzemských luzích a hájích našinci ubytovávali ve 32 procentech případů právě ve vlastních rekreačních zařízeních.

A při dalších 30 procentech cest u příbuzných či známých.

Zdroj: Deník Data

Zdroj: Deník Data

Letos bez moře

Nejčastěji loni vyráželi lidé na delší cesty do středních a jižních Čech, které na „medailových“ pozicích doplnil Královéhradecký kraj.

 Přestože se část cestovatelů ani přes hrozbu koronaviru nehodlá vzdát plánované zahraniční dovolené, zdaleka se jejich počty nepřiblíží loňskému rekordu, kdy Češi podnikli 4,4 milionu delších cest za „rekreací, dovolenou a volným časem“ do zahraničí.