„Nechceme mladým lidem říkat, to nedělej, to nesmíš, ale přímo ukázat v prostředí železnice, jak může mladý člověk skončit, když si nedá pozor. Tento způsob komunikace je velmi účinný,“ uvedl koordinátor projektu Jiří Ješeta z Českých drah.

Preventivní vlak nabízí studentům středních škol i veřejnosti promítání krátkých filmů a spotů s bezpečnostní tématikou a také diskusi s odborníky.

Nehody na přejezdech, úrazy elektrickým proudem z troleje o napětí až 25 000 voltů nebo zachycení člověka vlakem na širé trati i přímo v železniční stanici. Právě takových neštěstí je stále hodně. „Lidé při nich umírají naprosto zbytečně a statistiky hovoří jednoznačně: velmi rizikovou skupinou jsou mladí lidé ve věku od 13 do 19 let. Právě na tuto skupinu se tento projekt zaměřuje,“ vysvětlil mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

„Stále se opakují stejné nešťastné události, kdy mladý člověk vyleze na střechu odstaveného vagonu a neuvědomí si, že je přímo pod trolejí. Musíme o tom mluvit právě s mladými lidmi,“ doplnil Robert Drozda z Drážní inspekce.

Liberec je letošní první zastávkou Preventivního vlaku, který na zdejším nádraží zůstane ještě dnes. Studenti i veřejnost mohou přijít v době od 8 do 14 hodin, vstup je zdarma. Ve středu se vlak přesune do České Lípy a pak bude pokračovat dále do Děčína a Ústí nad Labem.

„Poprvé jsme vypravili Preventivní vlak loni v září do Ostravy, Brna a Prahy a ohlas ze strany škol byl obrovský. Sami učitelé chtěli, aby vlak přijel znovu, aby přivedli ještě další třídy,“ uzavřel koordinátor projektu Jiří Ješeta.