Lupič odešel z banky bez peněz
Ke druhému přepadení pobočky spořitelny došlo předevčírem na náměstí v Železném Brodě. Jak uvedla liberecká příloha MfDnes, lupič byl ozbrojen střelnou zbraní, ale peníze se mu nakonec odnést nepodařilo. Jeho podobu zachytily bezpečnostní kamery. Podle policistů mluvil pachatel česky, měřil kolem 185 – 190 centimetrů a měl černé vlasy. Nebyl nijak maskovaný.

Jako odpověď na množící se přepadení menších poboček volí Česká spořitelna zdokonalování bezpečnostních opatření. Podle tiskové mluvčí spořitelny Kláry Gajduškové banka přidává nové systémy, které pomáhají odhalit identitu pachatelů a pomáhají je dopadnout.

Přepadení přibývá

Předvánoční čas je obdobím, kdy přepadení poboček přibývá, jakoby si lupiči chtěli vylepšit Vánoce. Proto právě v tomto období banky zdokonalují bezpečnostní zařízení.

„Naší prioritou je chránit klienty i zaměstnance,“ sdělil Tomáš Vaníček, šéf pobočkové sítě banky.

Obranou proti lupičům je například snižování objemu peněz na překážkách nebo nečekané denní kontroly na pobočkách, zda se tu neděje něco nekalého. „Nová opatření budou fungovat nejen teď, ale po celý rok,“ uvedla Klára Gajdušková.

Za přepadení pobočky hrozí trest až 16 let odnětí svobody.