„Vytloukal jsem klín klínem. Neuvědomoval jsem si, že finanční prostředky jsou vázané na konkrétní jména,“ hájil se Adam Hovorka, majitel liberecké realitní kanceláře Adam reality. „Myslel jsem, že později budu mít na zaplacení všech pohledávek a všichni budou spokojení,“ vysvětloval obžalovaný.

Podle obžaloby měl mladý podnikatel zpronevěřit v roce 2006 svěřené peníze hned ve třech případech. Bezdůvodně zadržoval části plateb za nemovitosti, jejichž prodej zprostředkovával. Využíval přitom i nezkušenosti prodávajících. Záplatoval tak své vlastní dluhy vůči ostatním klientům.

V jednom případě si dokonce půjčil peníze od jedné z podvedených prodávajících, aniž by o tom sama věděla. Ačkoli se zařekl, že peníze svým klientům vrátí, nic nepodnikal a nechal se před nimi zapírat.

Svým zjevem budil důvěru

„Nebudil ve mně žádné podezření. Byl to slušně vypadající mladý člověk," popisoval setkání z obžalovaným jeden ze svědků, jenž patřil mezi poškozené. Svůj byt prodával před rokem, peníze však dosud nezískal.

„Dluh dokonce uznal a dohodli jsme termíny splátek. První měla být před Vánocemi 2006, ale přišlo jen 15 tisíc,“ sdělil svědek. Nakonec podal na Hovorku trestní oznámení.

Podle obdobného scénáře měl zpronevěřit peníze i ostatních majitelů nemovitostí. „Všechny materiály jsem dodal včas, ale pan Hovorka nedodržoval termíny. Pak mi nabídl 15 tisíc, ale já jsem chtěl svoje peníze,“ vypovídal před soudem další z poškozených. Obžalovaný mu dodnes dluží více jak 200 tisíc korun. I tento případ skončil trestním oznámením.

S poškozenými nechtěl komunikovat. „Nejdříve odkládal doplacení ceny domu na příští týden, a pak už nezvedal telefon,“ přečetla soudkyně z výpovědi vnuka třetí poškozené. I tato praxe byla u obžalovaného podle výpovědi svědků běžná. Obžalovaný však tvrdí opak. Nařkl poškozené, že oni nekomunikovali s ním.

Za finanční tísní prý stál společník

Obžalovaný tvrdí, že prý on sám se stal terčem podvodu a vydírání. „Pan Vorlíček mi vyhrožoval, že pokud mu nedám peníze, zlikviduje mi firmu. Díky němu jsem měl zakázky. Nátlaku jsem podlehl,“ tvrdil obžalovaný.

Oba společníci pak měli společně obchodovat s pivem a motorkami v Černé Hoře. „Uklidňoval mne, že obchod proběhne do měsíce. Bohužel k němu nedošlo a on se již do Čech nevrátil,“ vysvětloval Adam Hovorka.

Obžalovaný realitní makléř tak měl sám přijít o více jak milion korun. Obhajoba však tuto historku zpochybňuje. „Z výpisu účtu obžalovaného vyplývá, že na něm byla nula. Pak přišly peníze, které šly na jiné účty a dvakrát došlo k výběru třiceti tisíc. To jste předával panu Vorlíčkovi finance v tak malých částkách?“ konfrontoval státní zástupce obžalovaného.

Osoba společníka pak sloužila jako výmluva i pro Hovorkovy klienty. Ten kromě úmrtí v rodině tvrdil, že ho okradl společník, a proto nemůže platit. Tohoto muže však soud nepředvolal.