„Důkazy proti obžalovaným tvořily ucelený řetězec,“ uvedla předsedkyně senátu Olga Fričová. Hlavním důkazem proti odsouzeným byla výpověď zločince - recidivisty Fedora Hamburga, najatého údajně na zavraždění Svobody. Obhájci obžalovaných označili Hamburga za člověka, který trpí stihomamem, slyší v hlavě hlasy a osobnost má narušenou kvůli užívání pervitinu. Poukazovali na rozpory v jeho výpovědích.

„Rozpory nejsou ale zásadní, a tak nelze říci, že Hamburg nemluví o přípravě vraždy pravdu,“ prohlásila Fričová. V obžalobě stojí, že vraždu Svobody vymyslel Kopta, Čermák fungoval jako prostředník mezi ním a Hamburgem a Baďouček Hamburga vozil autem. Ukazoval mu, kde podnikatel bydlí a kam jezdí na chatu. Baďouček vypověděl, že s Hamburgem v autě skutečně jezdil, ale ne kvůli přípravě vraždy.

Podle spisu byl Svoboda pro Koptu a Baďoučka nebezpečný, pokud by vypovídal při jiném hlavním líčení u soudu v Praze. Svobodovi a dalším dvěma mužům tam hrozí za úvěrový podvod pět až 12 let vězení. Kopta je obžalovaný kvůli pomoci ke zvýhodňování věřitele a Baďouček kvůli zvýhodňování věřitele a předlužení.

Hamburg se s přípravou vraždy svěřil nejdříve provozovateli protikorupční linky Jiřímu Jehličkovi. Pak informovali televizi Nova. Své podezření o chystaném zločinu zanedlouho Jehlička oznámil Inspekci ministra vnitra. Hamburg žije v České Lípě a za severočeskými policisty nechtěl jít. Jako zkušený recidivista mezi nimi nemá dobrou pověst. Například u Krajského soudu v Liberci čelí Hamburg obžalobě z rozsáhlých podvodů a hrozí mu také trest za loupežné přepadení benzinové pumpy u České Lípy, při němž zemřel čerpadlář. Hamburg s Jehličkou také mluvil o Čermákových kontaktech s některými policisty a obával se toho, aby se Čermák o jeho zradě nedozvěděl.

„Hamburg mi říkal: „Až se provalí, co jsem udělal, zastřelí mně, i moje děti,“ prohlásil před soudem Jehlička. Jehlička Hamburgovi radil, ať dělá, jakoby už Svobodu zavraždil. Jehlička si myslel, že policisté Svobodovu smrt nafingují a objednavatele vraždy zatknou přímo při předávání peněz Hamburgovi. To se ale nestalo. Kromě Hamburgova udání posloužily kriminalistům jako důkazy ještě odposlechy hovorů z mobilních telefonů obžalovaných a SMS zprávy. Při komunikaci používali šifrovaná slova střecha, lešení, železo nebo hřebíky. Hamburg například poslal jednomu z obžalovaných SMS zprávu s textem „do střechy nezateče“. Nikdy ale žádné skutečné střechy nestavěl a obžaloba si větu vykládá jako vymyšlené hlášení o vyřízení objednávky na vraždu.

Hamburg se podle spisu živí vymáháním dluhů a výpalného. Údajně dostal na spáchání zločinu pistoli, zahodil ji však na Českolipsku. Policisté zbraň nikdy nenašli. Podle vyšetřování slíbil Čermák Hamburgovi za vraždu půl milionu korun a 200.000 korun obdržel předem jako zálohu. Hamburg peníze jenom utrácel, nic nepodnikal a když si nevěděl rady, vydal se za Jehličkou. Předtím mu poskytoval tipy na korupci v politice a o jejím propojení s organizovaným zločinem.