Příčinou tragické nehody byla čelní srážka osobního automobilu Felicie, v němž seděli dva lidé, s nákladním autem. Příčinou srážky byl nepovedený manévr při předjíždění. „Již po příjezdu profesionálních a dobrovolných hasičů z Doks a České Lípy byl řidič osobního vozidla mrtev. Zraněný spolujezdec zůstal ve vozidle zaklíněn a hasiči jej museli vyprostit,“ popsala situaci na místě nehody mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (HZS LK) Iva Michalíčková.

Ač byl spolujezdec ze Škodovky okamžitě převezen zdravotní záchrannou službou do českolipské nemocnice, i přes veškeré úsilí lékařů, kteří jej okamžitě operovali, následkům havárie podlehl. Podle mluvčího českolipské nemocnice Petra Pokorného ztratil příliš mnoho krve a utrpěl velmi vážný úraz hlavy, hrudníku, břicha a nohy.

Loni v říjnu zemřel při nehodě před obcí Obora jeden člověk a dalších pět utrpělo zranění. Čelně se tam srazily Škoda Fabia a Škoda Felicia. V dubnu 2006 zahynul za Oborou jeden muž a druhý utrpěl těžké zranění. Svým autem najeli do betonového mostku.

Silnice I/9 z České Lípy do Mladé Boleslavi patří na Českolipsku a v celém Libereckém kraji mezi nejnebezpečnější komunikace. Řidiči tam často jezdí příliš rychle a riskantně předjíždějí. Při tříhodinové kontrole naměřili policisté minulý čtvrtek na I/9 v úseku mezi Jestřebím a Starými Splavy nepřiměřenou rychlost 19 motoristům.

Podobně tragická nehoda jako nyní mezi Oborou a Doksy se stala na I/9 začátkem září. Mladý řidič Fordu Mondeo předjížděl mezi Starými Splavy a Jestřebím na mokré vozovce pomalou kolonu vozidel a v protisměru se čelně střetl se Škodou Favorit. Při havárii zemřel ve Škodovce jeden muž. Další tři utrpěli těžká zranění. Jejich životy se lékařům podařilo zachránit.