„Procento odročených líčení je vysoké a pohybuje se určitě v desítkách procent. Úcta mnoha lidí, kteří mají svědčit je malá, nebo vůbec žádná. Nechápou, že jejich ignorance stojí daňové poplatníky mnoho peněz,“ řekl mluvčí a soudce Okresního soudu v Liberci Lukáš Korpas.

Kolik přesně to dělá si netroufl odhadnout. Do nákladů se promítá mnoho faktorů. „Provoz soudní budovy, platy soudců, státních zástupců a přísedících. V další fázi to je nákladné pátrání policie, úředníci, kteří zajišťuji rozesílání obsílek. Každý si může udělat vlastní představu,“ dodal Lukáš Korpas.

Dalším problémem je, že se mnoho případů v severních Čechách soudí se zpožděním několika let. Je velmi obtížné dohledat svědky i obviněné. „Této situaci pomohl v tom špatném slova smyslu zákon, který zrušil povinnost hlásit změnu trvalého nebo přechodného bydliště,“ vysvětlil Korpas. Mnoho svědků, kteří by reagovali na první obsílku ani nevědí, že by měli svědčit. Policie a soudy pak pátrají a využívají různé informační zdroje. Obracejí se Úřady práce, Magistrát v Liberci nebo Centrální evidenci.

Nejčastěji svědci svou nechuť stát před soudem vysvětlují strachem z pachatelů. „Je velmi pravděpodobné, že v mnoha případech jsou s obžalovanými domluveni. Snaží se tak protahovat nebo měnit výsledek líčení. Prokázat takové jednání je ale téměř nemožné,“ připustil Lukáš Korpas.

Jeden svědek ale například u Okresního soudu v Liberci na podobnou hru doplatil. Minulý týden na něj soudce podal trestní oznámení pro křivé svědectví. U hlavního líčení nakonec změnil výpověď ve prospěch obžalovaného. Prokázat mu spolčení nebylo možné, ale křivé svědectví a obvinění bylo prokazatelné.

Ve středu mělo pokračovat hlavní líčení se skupinou obžalovanou s mezinárodního obchodu s drogami. Tentokrát se nedostavila tlumočnice, a tak se po pěti minutách všichni rozešli. Soudkyně, právníci a státní zástupce to zkusí zase příště. Jediný, komu tato situace nahrává, je obžalovaný.