„Bezpečnostní zařízení jsme začali instalovat na začátku července. Nyní je jím opatřeno na sto třicet našich bankomatů,“ uvedla za Českou Spořitelnu Lucie Huljaková.

Ochranný prvek, který je umístěn na bankomatu před vstupem pro platební kartu, zabraňuje instalaci zařízení pro kopírování na bankomat. Nový bezpečnostní prvek je vyroben ze zeleného tvrdého plastu a má integrovaný hologram. Je průhledný a zezadu prosvícený přerušovaným světlem indikátoru čtečky.

„Instalací protiskimmovacího nástavce reagujeme na nejnovější trendy na trhu. Vnímáme ji jako důležitý krok vedoucí k dalšímu zvýšení bezpečnosti služeb, která je pro nás prioritou. I nadále sledujeme aktuální situaci a průběžně budeme zavádět dostupné novinky a možnosti obrany proti skimmingu“, uvedl Jiří Vajgl, vedoucí oddělení řízení sítě bankomatů České spořitelny.

Případy kopírování platebních karet řeší nezřídka policisté. „Většinou se objeví vlna případů, která zase po čase umlkne. Největší množství těchto případů je zaznamenáno v Praze. V rámci severních Čech jsme je zaznamenali na Českolipsku, Děčínsku nebo Jablonecku,“ uvedla Šárka Poláčková ze Správy Severočeského kraje Policie ČR v Ústí nad Labem.

Kupříkladu počátkem letošního roku udeřili padělatelé na Českolipsku a přišli si na přibližně sto třicet tisíc korun. K zjištění údajů potřebných ke vstupu na účet klienta banky jim stačilo drobnou kamerou zaznamenat PIN a malým proužkem skimovacího zařízení zjistit údaje z magnetické pásky kreditní karty uživatele.

Pachatelé většinou zkopírují data z karet na jednom místě a pak jinde vyberou peníze. Protože lidé neoprávněný výběr z účtu většinou nezjistí hned, ale až později, najít důkazy právě třeba na bankomatech je téměř nemožné.