„Zranění přední levé končetiny vypadalo nehezky. Došlo k němu když Benji běžel lavinovým žlebem a na konci se propadl do hlubokého sněhu. Při rotaci těla si porušil kloubní pouzdro v rameni. Po základním ošetření v Německu podstoupil operaci u ortopéda v Praze -Klánovicích a po dvouměsíční rehabilitaci začal pomalu cvičit.

Nedávno už trénoval s plnou zátěží při letním výcvikovém táboře lavinových psů,“ uvedl Pavel Hořejší, psovod horské služby.

Sedmiletý Benji má na svém kontě záchranu jednoho lidského života a je vycvičen nejen pro vyhledávání lidí pod sněhem, ale také k pátrání po pohřešovaných osobách na rozlehlých plochách a v sutinách. Patří k elitě záchranářských psů, přestože už jako štěně přišel o jedno oko. To když se na něho ze žárlivosti vrhla rotvajlerka.

„Při hledání pod sněhem je tento handicap vyvážen pečlivější prací nosem a uvážlivějším pohybem. Problémy s orientací nemá ani při letním pátrání, včetně nočního. Nebezpečí však hrozí ve chvíli, kdy jsme ve skalnatém terénu. S jedním okem nedokáže přesněji odhadnout vzdálenost, takže už se stalo, že skočil z mnohem větší výšky, než je zdrávo. Myslím, že i v tom se poučil a zdá se, že před skoky dolů jako by více uvažoval,“ míní záchranář Hořejší.

Benji složil nejvyšší zkoušky pro lavinové psy doma i v zahraničí. Kromě toho každoročně plní testy, které ho zařazují do celostátního systému Integrovaného záchranného systému pro vyhledávání lidí v sutinách a na rozlehlých plochách doma i ve světě. Jak se ukázalo při letním výcviku, ani v záludných zbořeništích domů úraz neubral Benjimu nic z jeho usilovného pátrání po zasypaných osobách.