První dopravní nehoda, která měla za následek úmrtí řidiče, se stala v pátek okolo čtvrt na dvě odpoledne. Na komunikaci v části Dobranov u města Česká Lípa došlo k čelnímu střetu osobního vozu zn. Peugeot 206 a dodávky VW Cady.

Profesionální hasiči z České Lípy po příjezdu zjistili, že se v obou vozidlech nachází zranění řidiči. „Zraněného řidiče Peugeotu museli hasiči z vozu vystříhat hydraulickým nářadím,“ řekla tisková mluvčí HZS LK Iva Michaličková.

Na místo přiletěl také vrtulník

Protože zranění muže byla vážná, byl na místo povolán vrtulník Letecké záchranné služby. Řidiče se však záchranářům nepodařilo udržet při životě a na místě zraněním podlehl. Řidič z dodávky utrpěl rovněž zranění a byl předán do péče záchranářů Zdravotnické záchranné služby.

Příčinou nehody byl mikrospánek

Další smrtelná nehoda se stala v sobotu. Krátce před půl pátou odpoledne došlo na hlavní komunikaci v Mníšku u Liberce k dopravní nehodě, jejímž následkem zemřela žena. Osobní automobil Škoda Felicia zde narazil do stromu na kraji komunikace.

„Podle dosavadního šetření se na nehodě podepsal mikrospánek řidiče,“ řekla mluvčí liberecké policie Soňa Šídová.

Po příjezdu libereckých hasičů na místo nehody byla již zraněná žena vyproštěna z havarovaného vozu a záchranáři ZZS prováděli její oživování. Žena při oživovacích pokusech zemřela.

„K třetímu úmrtí, ke kterému vyjížděli hasiči s vyprošťovací technikou, došlo v neděli kolem půl třetí odpoledne ve Cvikově,“ dodala Iva Michaličková. Na místo nehody byli vysláni profesionální hasiči z Jablonného v Podještědí a dobrovolní hasiči ze Cvikova. Po příjezdu hasičů na místo nehody byla již na místě jedna mrtvá osoba. Další těžce zraněná osoba byla z vozu venku a již v péči lékaře ZZS. Těžce zraněnou osobu následně odvezl vrtulník Letecké záchranné služby do nemocnice.

Zákon se určitě zbytečně zmírnil

Příčin velkého počtu dopravních nehod vidí policisté několik. „Řidiči se nevěnují řízení, jezdí rychle a agresivně. A v neposlední řadě jsou vůči sobě hodně bezohlední,“ dodala Soňa Šídová.

Podle dalšího policisty se na statistikách podepsalo i zmírnění silničního zákona. „Body se odebírají často za nesmysly. Vážné přestupky se naopak neřeší,“ řekl dopravní policista, který nechtěl zveřejnit jméno. Policisté se shodují v jednom, na silnicích panuje příšerná nekázeň řidičů.