Stovky oklamaných lidí se ke své chybě nepřizná, stydí se, nebo se jim nevyplatí kvůli vyhozeným pár stokorunám ztrácet čas na policii.

Pro pár korun na policii nejdou

„Pravdou je, že jsme v poslední době neřešili žádný takový případ,“ řekla mluvčí jablonecké policie Dagmar Sochorová. Podle ní je možné, že lidé se lidé se ztrátou peněz smíří. To potvrzuje i paní Monika z Jablonce, která nechtěla zveřejnit své celé jméno.

„Slyšela, jsem, že je většina inzerátů podvod. Jenomže když se člověk na delší dobu ocitne bez práce a ve finanční tísni, reaguje jinak. Ztratí rozumné uvažování,“ řekla Monika. Při svých pokusech o finanční přilepšení přišla o necelých tisíc korun. „Nehlásila jsem to. Jednak se nechci nikomu zpovídat a navíc nevěřím, že by mi ohlášení na policii peníze vrátilo,“ dodala.

Dodají práci, ale výrobky nezaplatí

Mezi mořem nabídek, ve kterých zprostředkovatelé chtějí pouze poplatky, se najdou podvodníci, kteří zvolili jinou metodu. „Asi jsem hloupá a ke všemu mám smůlu. Navlékala jsem korálky. Dodnes jsem neviděla ani korunu,“ řekla Monika.

Ani neví po kom by peníze měla požadovat. Ve smlouvě chybí jakékoliv kontaktní nebo identifikační údaje. Materiál přivezli a hotové výrobky si odvezli. Peníze slíbili vyplatit po kontrole výrobků a dodávce dalších polotovarů. Již se neobjevili. Podle paní Moniky takhle naletěla s několika kamarádkama. Tato zkušenost jí nestála sice žádné poplatky, ale na její práci po večerech se přiživili podvodníci.

Slibují půjčky i výmaz z rejstříků

Na nabídku levných a snadno dostupných půjček si již lidé dávají větší pozor. Mnohým ale banky peníze nepůjčí. Jedním z důvodů bývá záznam v bankovním nebo nebankovním registru dlužníků.

Této situaci se přizpůsobili někteří podvodníci. Za desítky tisíc slibují výmaz z tohoto seznamu. Společnost CCB, která je správcem těchto registrů tvrdí, že výmaz není technicky proveditelný.

Nezaměstnanosti využil i podvodník, který oslovoval vytipované zájemce přímo v ulicích Turnova. „Neznámý pachatel nabízel zprostředkování zajímavých pracovních pozic v nově postavené pobočce velké výrobní firmy,“ řekla tisková mluvčí Policie ČR v Semilech Soňa Šídová. Od zájemců chtěl poplatek za informace a administrativní pomoc se zajištěním místa.

Podvodníci stále reagují na nové podněty. Záměrně nepřipravují lidi o vysoké částky. Získají tak víc “klientů“ a téměř nikdo je nežaluje.

Typy podvodných inzerátů se opakují

„Nabízíme několik druhů domácí práce. Sbírka manuálních domácích prací. Práce se dřevem, moduritem atd. Požadujeme samostatnost.“ Tyto práce nejsou zaštítěné žádnou firmou. Jedná se jen o návody jak vyrábět nějaké drobnosti z těchto materiálů. Nákup materiálu a prodej výrobků si musíte zajistit sami. Poplatky se většinou pohybují od 50 do 350 korun.
„Vydělávám denně 1000 Kč a tuto fajn práci nabízím i Vám. Nestíhám, potřebuji pomoc.“ Za obálku se známkou přijde zpět pár řádek o super nabídce a finanční jistotě společně s žádostí o registrační poplatek v řádech stokorun a slibem zaslání podrobností.
„Zajistím úvěr do 500 000 korun bez ručení, příjmu i se záznamem v registru.“ Pokud inzeret nesdělí údaje o firmě, nemá kancelář a chce se sejít v restauraci, bude po zájemci chtít po podepsání papírů „vratnou zálohu“ ve výši několika tisíc korun.
„Gratulujeme, stali jste se výhercem mimořádného losování loterie…“ Většinou jsou psané anglicky, ale na internetu kolují již také české verze. Po údajném výherci chtějí podvodníci osobní údaji včetně čísla účtu. A samozřejmě nechybí žádost o poplatek určený na různé účely, který je od stovek do tisíců korun.