Na loupežné výpravy se vydávají různé skupiny zlodějů. Některé zajímají památky, jiní drancují hřbitovy pro pár korun, které obdrží ve sběrnách. „Samozřejmě zaznamenáváme podobné aktivity. Mnohem častější jsou nájezdy na hřbitovy, ale máme i případy, kdy kradou pískovcové sochy a sloupy. Ty jsou většinou volně přístupné v obcích,“ řekla tisková mluvčí semilské policie Soňa Šídová.

Mizí památky, relikvie i peníze

Z kostela v Letařovicích zloději odnesli dřevěné pozlacené ozdoby a část dřevěné kazatelny. Římskokatolická církev vyčíslila škodu na 860 tisíc korun.

„Kostel stál na samotě a před vloupáním byl chráněn mříží. Ta zloděje nezastavila,“ řekla tisková mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková. Po pachateli policie intenzivně pátrá již tři měsíce.

Zloději si vybírají různé objekty. Cennosti hledají nejen v kostelích, ale také na farách. Zloděj, který neobjevil na faře ve Stráži n. N. žádné církevní památky, si odnesl 500 eur.

Hřbitovy navštěvují zloději, kteří se specializují na kovové předměty. „Za posledních čtrnáct dní jsme přijali oznámení o dvou krádežích. Pokaždé se pachatelé zaměřili na předměty z kovů. Předpokládáme, že skončily nebo skončí ve sběrných surovinách,“ řekla Soňa Šídová. V Rovensku tak napáchali zloději škodu za 10 000 korun a v Karlovicích za téměř 4 000 korun.

Hitem se staly pískovcové sochy

V poslední době se zloději zaměřili na předměty z pískovce. Ty často končí na zahradách soukromých objektů. V těchto případech nemusí jít o umělecká díla, přesto jejich cena není malá. Drancování a ničení památek má největší rozmach již za sebou, přesto ale neskončilo.