„Platí to zvláště o těch, kteří se připravují pro výjezd do Iráku, kde panují nejvyšší teploty. Impulsem pro takovýto trénink byl nedávný telefonát rotmistra Reisingera z Basry, který mě informoval, že slouží za padesátistupňové teploty ve stínu. Přitom ještě vyšší teplotu musí pes snášet při hledání v rozpálené karosérii automobilu,“ řekl velitel Veterinární základny Grabštejn, major Marek Purmenský.

Psovody tak můžeme v posledních dnech spatřit ve vyprahlých ulicích a v mnoha objektech Libereckého kraje. Trénují na nádražích, v obytných domech a v jejich okolí, ve školách a na dalších veřejných místech. Zdokonalují svoje psy všude tam, kde se podmínky podobají místům služby v Kosovu, Iráku či v Afgánistanu.

Na grabštejnskou základnu dojíždějí psovodi z celé armády nejen doladit výkonnost psů, ale také aby je před letním střídáním v misích podrobili důkladným veterinárním prohlídkám. Mezi nimi byl tento týden i praporčík Viktor Stehlík od Vojenské policie. Dosud zajišťoval se svými dvěma německými ovčáky bezpečnost významných zahraničních návštěv, které zavítaly na Ministerstvo obrany a do dalších objektů rezortu.