Hodiny na poště v Tatobitech ukazovali pět minut po čtvrt na devět ráno. Do místnosti vešel mladý muž a ihned zamířil k přepážce. „V té době byla pracovnice pošty v místnosti sama. byl ozbrojen pistolí a ihned začal pod pohrůžkami žádat vydání finanční hotovosti,“ řekla tisková mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR v Semilech Soňa Šídová.

Velkou finanční hotovost neodnesl

Na případu od rána pracovaly všechny volné složky policie. Vyšetřovatelé ihned kontaktovali příslušné pracovníky České pošty. „Zatím nemůžeme sdělit, jakou hotovost si pachatel odnesl. Rozhodně ale nebude vysoká,“ řekla tisková mluvčí České pošty Dita Václavíková. Podle jejího odhadu jsou pachatelé při loupežných přepadeních neúspěšní v šedesáti procentech případů. Pošta na to má své metody, které nechce zveřejňovat. Přepadení pošt nejsou výjimečná a pracovníci pošt mají své instrukce jak s policií spolupracovat. „Každá pošta je spojená s dohledovým centrem. Pracovníci České pošty hned od začátku vyšetřování s policisty spolupracují,“ dodala Dita Václavíková. Nevedou žádné vlastní pátrání, pouze dodržují standartní postupy a řídí se pokyny policie.

Policisté spolupracují

Když policie na místě získala přibližný popis pachatele, ihned připustila možnost, že lupič se na poštu se zbraní v ruce nevypravil poprvé. „Takovou možnost určitě nemůžeme vyloučit. Před týdnem byla přepadená pošta v Bratříkově. Určitě se naši vyšetřovatelé spojí s kolegy, kteří na případu z Bratříkova pracují,“ potvrdila v dopoledních hodinách možnou verzi, že se jedná o stejného pachatele Soňa Šídová.

Verzi, že se jedná o jednoho muže podporuje několik shodných indicií. Pro přepadení si pachatel vybral pokaždé pobočku pošty v menší obci. Naplánoval také stejný čas pro akci. V Bratříkově i v Tatobitech se za přepážkou objevil kolem čtvrt na devět. „Na případu přepadené pošty v Bratříkově policisté stále pracují. V současné době se již zkontaktovali s kolegy ze Semil, kteří mají v Tatobitech případ velmi podobný,“ řekla tisková mluvčí jablonecké policie Dagmar Sochorová.

Shoduje se popis pachatele

V obou případech je téměř stejný popis pachatele. Mladý muž ve věku mezi 25 až 30 lety. Pracovnice obou pošt shodně popsaly oblečení lupiče. Zelené triko nebo lehčí bundu, basebalová čepice a tříčtvrteční kalhoty stejné barvy. Obličej měl v obou případech maskovaný slunečními brýlemi.

V prvním případě z pošty nic neodnesl. Vedoucí pošty přesto, že se dívala do hlavně pistole, odmítla pachateli vydat peníze. Tak pachatel odešel s nepořízenou. V druhém případě si podle odhadu mluvčí České pošty mohl odnést maximálně padesát tisíc korun.

Z místa lupič odjel tmavým vozem

Při úniku z místa činu použil v obou případech pachatel osobní vůz tmavší barvy. „V Tatobitech nasedl lupič do osobního vozu značky Volkswagen. Přesnou barvu neznáme, ale šlo prvděpodobně o šedomodrou,“ dodala Soňa Šídová. Také v Bratříkově nasedal po nezdařené loupeži pachatel do šedého vozu. Tady ovšem svědci uvádějí, že by mohlo jít o značku Renault. Jistí si ale nejsou.

Na případu budou pracovat i v noci

cDrobné rozpory jsou také v barvě pleti. Svědci uvádějí světlou i tmavší. V každém případě ale policie potvrdila, že se jedná o bělocha.
Skupiny policistů obou okresů si v úterý vyměnily své poznatky a stále více se přiklánějí k verzi jednoho pachatele. Kriminalisté a vyšetřovatelé v Tatobitech pátrali po pachateli celou noc.