Nebezpečí číhá na silnicích

Například na Liberecku se během prázdnin roku 2006 staly čtyři dopravní nehody s účastí dětí do 15 let. V jednom případě šlo o střet cyklisty s osobním vozem. Nehoda skončila lehkým zraněním cyklisty. V případě dalších tří nehod byly děti jako spolujezdci v autě. Dvě utrpěly zranění lehká, jeden těžké.

„Nejenom řidiči by měli dbát v období začátku i průběhu prázdnin na zvýšenou opatrnost. Děti jsou roztěkané, mají radost z volna,“ říká liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

V rámci dopravy nejčastěji dochází ke střetům aut s dětmi, které bez rozhlížení vybíhají do ulice. Úzce s tím souvisí také turistika, která v létě bují a zejména pak cykloturistika. „Děti na kolech by v každém případě měly mít ochranou přilbu, chrániče i reflexní oblečení,“ zdůrazňuje Vlasta Suchánková.

Prozkoumávání míst je rizikové

Na prázdniny si užívající omladinu ale číhají nebezpečí i jinde. „Děti mají více volného času k různému prozkoumávání. Často se setkáváme s tím, že nachází starou munici. V takovém případě by neměly na naleznou munici sahat ani s ní nijak nemanipulovat a zavolat zkušené pyrotechniky, kteří jí dokáží zajistit,“ upozorňuje na další možnosti skrytého nebezpečí liberecká policejní mluvčí. Různé hry a třeba prozkoumávání starých, nepoužívaných staveb mohou být pro děti rovněž nebezpečím. „Rodiče mají mít přehled, kde jejich děti jsou a snažit se, aby čas trávily na hřištích, kde je dostatek atrakcí pro jejich vyžití,“ říká Vlasta Suchánková. Rodiče by si také měli ověřovat, zda jejich děti jsou skutečně tam, kde mají být. „Ne všichni lidé jsou hodní a tak raději, pokud se třeba dítěte ptá cizí osoba na cestu, udělá nejlépe, když řekne, že neví a vzdálí se,“ doporučuje Vlasta Suchánková.

Časté jsou šrámy i zlomené ruce

Pokud už k nějakému úrazu dojde, přichází na řadu cesta do rukou lékařů. Ti se o prázdninách nejčastěji setkávají s různými úrazy – zlomeninami rukou či nohou, rozbitými hlavami, odřenou kůží, podvrtnutými kotníky nebo pohmožděninami. Nejvíc případů bývá v odpolední době a navečer.

Dodržovat by ale měly děti i jejich rodiče další doporučení. „Určitě se nemá skákat do cizí neznámé vody, protože hrozí úraz jako třeba zlomení vazu. Dále je nutné dodržovat pitný režim a děti by neměly dlouho pobývat na slunci. Hrozí úžeh nebo úpal, což přináší malátnost, zvracení a další podobné stavy,“ upozorňuje liberecký pediatr Miroslav Samek.