Na místo požáru vyrazili profesionální hasiči z Liberce a Raspenavy a dobrovolní kolegové z Frýdlantu, Liberce – Růžodolu I. a z Vratislavic nad Nisou se sedmi cisternovými vozy.

Po příjezdu na místo zásahu hasiči zjistili, že požár vznikl v ložnici nacházející se v 1. patře rekreačního objektu a postupně se rozšířil i do půdních prostorů. Plameny již při příjezdu hasičů šlehaly ven střechou domu.

V době vzniku požáru se v chalupě nacházel syn majitele chalupy. Muž se naštěstí v době vzniku požáru probudil a snažil se dostat z chalupy ven, což se mu podařilo až s pomocí náhodného svědka události, který v tuto noční hodinu projížděl kolem chalupy.

Kolemjedoucí muž údajně rozbil skleněnou výplň vchodových dveří a vytáhl popáleného z domu. Popálený muž měl velké štěstí, protože by se z hořícího domu sám dostal jen velmi těžko.

Statečnost a duchapřítomnost náhodného svědka zachránila muži život.

Záchranáři odvezli zraněného muže k ošetření do nemocnice ve Frýdlantě. Hasičům se podařilo vodními proudy uchránit sklad sena, který se nacházel v objektu.

Seno hasiči vyházeli ven. Pokud by se oheň rozšířil i do prostorů s uskladněným senem, byla by škoda na majetku mnohem větší. Požár se podařilo dostat pod kontrolu po necelé hodině zásahu a zcela uhasit po dalších 45 minutách.

Příčinou vzniku požáru byla v tomto případě nedbalost muže při kouření. Muž pravděpodobně usnul se zapálenou cigaretou, která byla iniciátorem celého neštěstí. Podle výpovědi svědků události mohl být muž pod vlivem alkoholu.

Výše škody se podle prvotního odhadu vyšetřovatele pohybuje okolo 250 tisíc korun. Hasičům se podařilo uchránit hodnoty přibližně za 1 milion.