Jednoznačně mluví o navýšení počtu podnapilých lidí za volantem také statistiky. Patrné je to třeba na Jablonecku. Průběžně mají za prvních pět měsíců letošního roku zaznamenáno 58 nehod, kde byl původcem alkohol u řidiče. Je to o jedenáct víc než vloni ve stejné době. Podobný nárůst zaznamenali také třeba na Semilsku. Od ledna do května tohoto roku tady měli 34 dopravních nehod opilých řidičů, přitom vloni za stejnou dobu jich bylo dvacet sedm.

„Situace vůbec není dobrá. Snížil se nám sice celkově významně počet nehod obecně, ale těch s alkoholem přibývá. Loni byla každá dvacátá šestá nehoda s alkoholem, letos je to již každá třináctá,“ upozornil vedoucí Dopravního inspektorátu Policie ČR v Semilech Milan Čermák. Podle slov Milana Čermáka patří mezi nejnebezpečnější ti řidiči, kteří pak nadýchají jedno až jedno a půl promile. „Jsou to lidé, kteří si dali třeba dvě pivka a panáka. Pak se cítí jako mistři světa a myslí si, že nejsou opilí. Tyto nehody pak mají nejhorší následky,“ říká vedoucí dopravního inspektorátu.

Na Jablonecku považují opilé řidiče za celoroční problém. „Víc podnapilých řidičů je hlavně těch, kteří nejsou ani držiteli řidičského oprávnění. Nebojí se, protože si myslí, že jako neřidiči nebudou tak přísně postihováni,“ vysvětluje mluvčí jablonecké Policie ČR Ludmila Knopová. Typickým příkladem může být případ z Liberecka, který zde řešili policisté před pár dny. Dvaadvacetiletý mladík jel bez řidičského průkazu, protože jej nevlastní. Policejní hlídka pak zjistila, že mu v krvi navíc koluje 1, 26 promile alkoholu. „Mladík se tak dopustil hned dvou trestných činů najednou. Trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky,“ uvedla Vladimíra Vránová z liberecké policie.

Pro výše zmíněný trestný čin jsou pak podnapilí řidiči řešeni nejčastěji. Odborníci se pak shodují na tom, že řidičům otrnulo. Před rokem, kdy začal platit bodový systém, se zklidnili. Nyní už pro ně není ztráta bodů takovým strašákem.