Dopadení sedmadvacetiletého recidivisty bylo společnou prací policistů obvodního oddělení Jablonec, strážníků Městské policie v Jablonci a kriminalistů. Všichni po zloději pátrali a prověřovali vytipované osoby. Na toho pravého pak „kápli“ kriminalisté, kteří jej vytipovali jako recidivistu, který má podobné skutky už na svém kontě z minulosti.

„Momentálně byl podán návrh na vzetí zadrženého do vazby a čeká se na rozhodnutí soudu,“ konstatoval včera velitel obvodního oddělení Policie ČR v Jablonci Petr Šikola.

Okrádal staříky ve více městech

Pachatel má na svědomí zhruba dvacítku podvodů, které měly podobný scénář. Pod nějakou záminkou se vetřel do bytů starých lidí a okradl je o úspory. Někdy se vydával za lékaře jdoucího na kontrolu, jindy se vetřel k lidem s tím, že vytopili sousedy a jde to řešit.

Celkem si tak ve čtyřech městech přišel na 118 250 korun. „Série začala koncem ledna v Jablonci nad Nisou, kde má na svědomí pět případů. V únoru se přesunul do Liberce a Ústí nad Labem,“ uvedl k případu zástupce velitele obvodního oddělení Jablonec Roman Šípek. V Liberci třeba „úřadoval“ v ulicích Frimlova nebo Matoušova. V Ústí nad Labem v Žezické, V Oblouku, Keplerově, Velké Hradební, Sibiřské a ulici Kosmonautů. Přitom na dopadení pachatele měli v souvislosti s případy právě z Ústí nad Labem podíl také tamější policisté Služby kriminální policie a vyšetřování. K výčtu skutků recidivisty se připočítaly ještě další dvě krádeže z Děčína, které provedl v bytech v ulicích Kamenická a Lovosická. Poslední skutek vykonal v Jablonci nad Nisou, kde nad ním také spadla klec.

Hrozí mu až tři roky vězení

„Pachatel se dopustil trestných činů porušování domovní svobody, za což je trest odnětí svobody až na dobu dvou let nebo peněžitý trest. A dále trestného činu krádeže vloupáním, za což je trest od šesti měsíců do tří let nebo peněžitý trest,“ nastínil další vyhlídky recidivisty jablonecký policista Roman Šípek.

Za zmínku stojí, že ač policie sestavila na základě popisů okradených hned dvě identity možného pachatele, nepodobal se nakonec dopadený zloděj ani jedné.