Známý trik s prodejem dek využila k okradení důchodkyně dvojice podvodníků, která se pohybovala na Rynolticku. „Muž se ženou nabízeli důchodkyni k prodeji deky a to za částku tři tisíce korun. Částka se však zdála důchodkyni vysoká, proto dvojice snížila cenu na polovinu, tedy 1 500 korun. S tím už žena souhlasila a pozvala dvojici domů, neboť u sebe neměla peníze,“ přiblížila mluvčí Policie ČR v Liberci Vlasta Suchánková. Neznámá žena, které dle důchodkyně mohlo být 35 let, byla menší postavy a měla černé delší vlasy, vybalila hned po příchodu do bytu deku z igelitu. Důchodkyně udělala klasickou chybu, kdy vyndala krabičku s ušetřenými penězi a zřetelně tak ukázala zlodějům místo, kde krást. Pak už se odehrával klasický scénář. Dvojice začala žádat ženu o sklenici vody a dokonce o to, jestli by jim nenamazala chleba s máslem nebo sádlem. Důchodkyně ochotně vyhověla a ještě na chleba nakrájela cibulku. Pak se rozloučili a odešli.

„Po chvíli si šla důchodkyně uložit krabičku s penězi, kterou předtím vyndala ze skříňky. Její obsah ale hned nezkontrolovala. Až následně zjistila, že jí v krabičce chybí peníze a že jí dvojice okradla. Deky jí tak přišly na šest tisíc korun,“ doplnila Suchánková.

Muži, který doprovázel neznámou ženu, mohlo být kolem třiceti let, byl vysoký a hubený. Z místa měla dvojice odjet osobním vozem bílé barvy, zřejmě škodou favorit.

Jde o další z řady událostí, kdy byli podvodem okradeni senioři. Údajní prodejci dek například úplně stejně oloupili o peníze, zhruba před měsícem, důchodce v Železném Brodě. Na Jablonecku přitom v prvních čtyřech měsících roku řešili celou sérii okrádání seniorů. „V poslední době tyto krádeže ustaly. Pachatele jsme však prozatím nedopadli,“ poznamenala k případů na Jablonecku zdejší policejní mluvčí Ludmila Knopová.

Na Liberecku jen do dubna měli zhruba pět podobných případů. Přitom lidé stále porušují jednoduché zásady.

Nejbezpečnější způsob, jak se do podobných problémů nedostat, je nereagovat na podobné nabídky a nezvat neznámé lidi do bytu.