Součástí spánkové hygieny je zařízení a uspořádání prostředí, ve kterém spíte. Jistě se v něm odrazí vše, co máte rádi, a to je v pořádku. Důležité však je přistupovat k ložnici i racionálně, jedině tak splní vaše skutečné spánkové potřeby. Pokud máte například s partnerem odlišné vnímání teplot, vyberte si každý vlastní přikrývku s různou tloušťkou. Dobrým pomocníkem zvláště ve městech jsou také rolety nebo závěsy. Během chvilky místnost úplně zatemní, ať už je den, či noc.

Pětibojař David Svoboda a jeho království.
Jak bydlí olympionik David Svoboda: Ryze chlapská domácnost bez ozdob

Centrálním místem je pak postel, na níž nesmí chybět vhodná matrace. „Chcete-li, aby se uměla přizpůsobit konturám vašeho těla a dopřála vám pocit dokonalého pohodlí, sáhněte po pěnové nebo latexové alternativě. Oba tyto materiály umí dobře tlumit otřesy, což oceníte zvláště v případech, kdy váš partner spí neklidně,“ doporučuje Jana Duspivová, interiérová designérka IKEA. Pokud vám není lhostejný osud planety, zaměřte se na ekologické produkty, jako jsou matrace z BIO pěny, z přírodního latexu, s kokosovým vláknem či s koňskými žíněmi. Postarají se o výrazně lepší prodyšnost.

Spíte na boku či na zádech? Důležitý je výběr správného polštáře

Kvalitu spánku také ovlivňuje tvrdost podložky. Výrobci ji uvádějí v rozsahu 1 až 7, od nejměkčí po nejtvrdší. Měkounké matrace se vyrábějí z latexové či studené pěny. Hitem posledních let se stala paměťová pěna, protože se dobře přizpůsobuje tělu a zabraňuje otlakům. Díky tomu se postará o sladké sny například seniorů nebo lidí trpících kloubními potížemi. Svým starouškům upoutaným na lůžko můžete pořídit speciální antidekubitní matrace, které brání vzniku proleženin. Středně tuhé podložky se starají o vaši páteř, kterou udržují v rovině. Tvrdší matrace bývají často vyztuženy kokosovým vláknem či koňskými žíněmi, jsou tedy vhodné i pro alergiky. Lidem vyšší váhové kategorie jsou určeny ty nejtvrdší s číslem 7.

Seriál deníku - Dobrý spánekSeriál deníku - Dobrý spánekZdroj: DeníkSpeciální profilování jednotlivých částí umožňuje vytvářet až sedm anatomických zón pro lepší spánek. Na trhu najdete i matrace s rozdílnou tuhostí na každé straně. Při výběru zkontrolujte její nosnost, měla by převyšovat váhu spáče alespoň o pět kilogramů. Lepšímu odvětrání, které potřebují spáči zalití potem, pomáhají příčné průřezy či mezery mezi jednotlivými vrstvami, případně speciální vrstvy z přírodních vysoce prodyšných materiálů, jako jsou kokos, koňské žíně, mořská tráva či agáve.

Matrace by měla být o 20 až 30 cm delší než člověk, který na ní spává, a pro zajištění pohodlí při otáčení se dospělým doporučuje šířka minimálně 90 cm. Optimální výška je okolo 15 cm. U pevného roštu sáhněte po ještě vyšší matraci, která zajistí lepší přizpůsobení spáči a dostatečnou podporu páteře. Samozřejmě čím vyšší matrace, tím je komfortnější a lépe se z ní vstává.

Postel si rezervujte pouze na spánek nebo milování.
Pozor na špatný spánek. Může spustit nebezpečnou řetězovou reakci

Důležitým doplňkem jsou lamelové rošty, jejichž konstrukce umožňuje rovnoměrné rozložení hmotnosti, tlumí pohyby těla, zajišťuje odvětrávání matrace a prodlužuje tak její životnost. Samozřejmostí je snímatelný potah, který se dá vyprat. I zde se vyplatí důkladná obhlídka trhu. Pro lidi s vysokou potivostí, alergiky a osoby citlivé na roztoče je určen například potah s obsahem stříbra – SilverActive či Aloe Vera české značky MPO trade.

Všechny pěnové a latexové matrace IKEA mají potah ze strečové tkaniny podporující pružnost, díky níž se zmírňuje tlak na kyčle, ramena a šíji. Potah značky Dormea je zase obohacený o uhlík, který zabraňuje vytváření statické elektřiny, brání hromadění prachu a tím omezuje výskyt prachových roztočů. Využijte možnosti si novou matraci otestovat přímo ve svém domově, IKEA ji půjčí na devadesát dnů, Dormeo na třicet nebo šedesát dnů podle druhu.

Inspirace: útulné ložnice

Šup pod peřinu

Dalším krokem k vyspání dorůžova je správná přikrývka, která nedovolí, aby vám bylo příliš horko, nebo naopak zima. Peřina je obecné pojmenování pro přikrývku s náplní z husího či kachního peří, která patří v naší kotlině k tradiční ložní výbavě každé rodiny. Peří udržuje kolem těla vrstvu nehybného vzduchu, která funguje jako tepelná izolace a tím vás zahřívá. Další jeho významnou předností je schopnost pohlcovat vlhkost a odvádět ji od těla, čehož třeba u umělých vláken nelze docílit. Péřové přikrývky taktéž vynikají dlouhou životností a lze je i prát, aniž by se změnily jejich vlastnosti.

Dejte si pozor. Nekvalitní spánek můžeme mít mnoho negativních dopadů na vaše zdraví.
Spíte málo? Tak pozor, může vám to přinést kila navíc

Přírodním materiálem, který v současnosti zažívá renesanci, je ovčí vlna. Přikrývka z tohoto materiálu dokáže absorbovat lidský pot a následně jej odpařit. V zimě proto krásně zahřeje a v létě udržuje příjemnou teplotu a pohodu. Vlněné přikrývky se doporučují alergikům a lidem, kteří chtějí vzniku alergie předcházet. Současně vlna obsahuje tzv. lanolin, což je voskovitý tuk, který zjemňuje a změkčuje pokožku, má antibakteriální a hypoalergenní vlastnosti, což ocení lidé s onemocněním kloubů, šlach, nemocemi močových cest, gynekologickými obtížemi, hemoroidy a dalšími.

Na trhu najdete nepřeberné množství pokrývek vyrobených z umělých vláken. Asi nejpoužívanějšími jsou tzv. dutá vlákna, která v sobě dokážou udržet nehybný vzduch, a proto dopřejí tepelnou pohodu i spáči. Samotnou hřejivost pak ovlivňuje tvar, položení a množství těchto vláken. Jejich předností je lehkost, jemnost a hlavně možnost častějšího a snadnějšího praní. Většinou si také můžete vybrat, zda chcete letní či zimní přikrývku.

Polštář pod hlavu

Při spánku pomáhá udržet hlavu ve správné pozici polštář. Pokud je vhodně zvolený, zabraňuje bolestem hlavy, ramen, šíje a dokonce i chrápání. Pokud nejste zrovna zastáncem klasiky z peří, určitě si vyberete z materiálů využívajících přednosti paměťové pěny nebo bio pěny na bázi přírodních surovin, která je velmi pružná a je vhodná i pro alergiky nebo osoby se sennou rýmou.

Na tom, jak se váš školák vyspí, do určité míry závisí i jeho prospěch
Dětem svědčí před spaním stereotyp. Co dělat, aby se školákům dobře snilo?

U bio pěn jsou totiž tradiční složky nahrazeny přírodními oleji. Klasický čtvercový či obdélníkový tvar můžete nahradit anatomickým, třeba s profilem písmene U nebo konstrukcí se dvěma laloky, z nichž ten vyšší podpírá linii tvořenou hlavou, krkem a rameny, čímž srovnává páteř do správné polohy a zajišťuje dokonalý spánek. Konstrukce se zakřiveným ohybem zase poskytuje ideální oporu horní části krční páteře. Zakřivený ohyb je uprostřed nižší a vyšší na stranách, aby zajistil krku správnou polohu.

Příjemný spánek podporuje také kvalitní ložní textil. Prostěradlo zvyšuje pohodlnost matrace, povlaky polštářů a přikrývek je zase pomohou udržet déle svěží a čisté a snižují jejich opotřebení. Další nezbytností, která prodlouží životnost a funkčnost lůžkovin, je přehoz.

Spánek - ilustrační foto.
Zdravý spánek může stát desítky tisíc. Je však velmi důležitý