Základ dřevěných staveb je stejný jako u zděných. Musí mít pořádné základy, které unesou celou konstrukci domu. A tady se dostáváme k první výhodě dřevostaveb – jsou lehké. Lehké znamená, že základy nemusí být tak robustní jako u zděných domů, je dokonce možné stavět třeba na pilotech. Výrazně se tak ušetří. Avšak stejně jako u zděných staveb i tady musí být základy izolovány před chladem a vodou. Dokonce ještě pečlivěji, protože voda v dřevěné konstrukci znamená nevratné problémy.

Tonya Graves ve svém obýváku.
Jak v Česku bydlí zpěvačka Tonya Graves: čistý nepořádek pod darem od Saudka

Titulní strana magazínu BydleníZdroj: deníkPojďme se podívat blíž na dřevo. Jde o materiál přírodní, teplý, s nízkým přestupem tepla a snadno opracovatelný. Není však pevný a statický, neustále pracuje. Jeho vlhkostní dilatace je poměrně výrazná, takže se s tím musí počítat při konstrukci domu. Třeba u srubů už výrobci počítají i s dilatacemi, které při sedání zabraňují poškození oken či dveří. Využívají se různé druhy dřeva – od smrkového přes tvrdší bukové až po exotičtější druhy, jako jsou cedry apod.

Lidé často argumentují jeho hořlavostí. Nemůžeme zakrýt, že dřevo hořlavé je, ovšem moderní technologie se s tím dokážou vypořádat. Všechny dřevostavby musí splňovat už ve stadiu projektové dokumentace požárně projektové normy. V rámci posouzení stavební konstrukce musí být prokázáno, že požární odolnost navržené konstrukce je vyšší nebo alespoň stejná, než je požadováno požární legislativou.

U masivních dřevostaveb se třeba počítá s tím, že dřevo na povrchu zuhelnatí a vytvoří tak vlastní protipožární brzdu. Skládané konstrukce jsou zase většinou opláštěny nehořlavými materiály (sádrokarton apod.) a samotné konstrukce jsou impregnovány nejen proti plísním a cizopasníkům, ale i proti ohni.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Bydlení, který je součástí regionálních Deníků.

Centrální místem, kde tráví rodina nejvíc času, se stalo přízemí s velkým otevřeným obytným prostorem kuchyně s jídelnou a relaxační zónou s krbem.
Radikální proměna. Z fádního řadového domu se stalo obydlí plné světla

Dále v magazínu Bydlení najdete:

- Konstrukce na výběr
- Co do dřevostaveb?
- Okna a střecha
- Opravdu ekologicky
- Ve stylu art deca
- Vybíráme dřevěný domek na míru

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.