Nachází se na polosamotě v Nedvězí, jež je částí Dubé na Českolipsku. Zpěvačka sem často jezdila od konce 60. let. Usedlost z poloviny 18. století ukrytá mezi stromy pod vrcholkem vyvýšeniny s krásným rozhledem po širém kraji je na prodej za 11 milionů.

„Atmosféru místa doplňují dekorace a vybavení, o které se bývalá majitelka pečlivě starala. Tyto věci jsou součástí nabídky,“ uvádí v anotaci inzerátu realitní kancelář.

Nejstarší pension na břehu Máchova jezera
Stojí za vidění. Penzion Rut připomíná radosti i strasti rodiny Miloše Formana

Jen o necelý milion víc stojí chalupa, v níž tvořil a staral se o své kočky spisovatel Bohumil Hrabal v Kersku na Nymbursku. „Majitelé mají často pocit, že nemovitost po slavné osobnosti musí zákonitě stát mnohem více než srovnatelná nemovitost bez původu. Ale není tomu tak. Mnohem více záleží na jejím stavu a na okolí,“ řekla Deníku Kateřina Holoubková z realitní kanceláře RE/MAX Atrium.

„Teprve pokud je toto vše v pořádku, pak může být původ důvodem k vyšší ceně,“ tvrdí. Podle jejích zkušeností dokonce může sláva předchozího majitele mnohé zájemce naopak odradit. Mohou mít totiž strach, že zde nebudou mít dostatečné soukromí. „Tyto nemovitosti jsou také vystavené větší mediální pozornosti, což prodeji nemusí pomoci, ba dokonce naopak,“ míní.

Odkup nemovitosti státem 

Někdy ale takový dům po slavném majiteli odkoupí stát. Příkladem byl loni prodávaný zámeček v Petrkově u Havlíčkova Brodu, kde kdysi žil básník a grafik Bohuslav Reynek.

Vláda odsouhlasila, že jej od původních majitelů za 18 milionů korun odkoupí, a bude zde pracoviště Památníku národního písemnictví.

Podívejte se, jak dnes vypadá zámeček v Petrkově: 

Něco podobného se ostatně ještě může stát i z Hrabalovy chaty. Právní zástupce jejích majitelů minulý týden o možném prodeji začal jednat s ministerstvem kultury. Podle mluvčí ministerstva kultury Michaely Lagronové je ve hře varianta, že by dům s přispěním státu odkoupil Středočeský kraj.

Současnost. Tzv. Divíškův barák čp. 192 v Sobotce už několik desítek let chátrá. Při větrné smršti v roce 2017 se propadla střecha.
Nebezpečná ruina v Sobotce už není kulturní památkou. Chátrá ale dál

„Teď je míč na straně majitelů nemovitosti, a podle toho, jak se odvine jejich další jednání s krajem, tak budou následovat další schůzky,“ řekla Lagronová Deníku.

V případě chalupy po Pilarové se ovšem o ničem takovém neuvažuje. „Nefunguje to tak, že bychom kupovali nemovitosti po všech slavných lidech, kteří zemřeli, a které jsou na prodej. Stát nemá neomezené finanční prostředky, obzvlášť ne teď po covidu, který stál státní rozpočet spoustu peněz,“ vysvětlila Lagronová.

Těžko realizovatelná myšlenka 

Možnost, že by nějaký takový „památník“ vznikl na Nedvězí, je zcela nereálná také podle Radka Diestlera z pražského Popmusea, které schraňuje předměty z pozůstalosti po českých popových a rockových muzikantech.

„Myšlenka vytváření českých Gracelandů, malých, ale našich, je hezká, ale pohříchu těžko realizovatelná,“ řekl Deníku Diestler s narážkou na americké muzeum zpěváka Elvise Presleyho. „Chybí peníze, tradice mecenášství, a upřímně řečeno, nevím, jestli by se i finančně zajištěný projekt udržel. Vzpomeňme si na Gottland,“ dodal.

Statek Vladimírov prochází rekonstrukcí. Cenný je hlavně štít domu.
Ruinu statku pod Řípem odepisovali. Stavení s cenným štítem se dočkalo záchrany

Muzeum Karla Gotta v jeho někdejší vile v Jevanech u Prahy skončilo kvůli dluhům po několika letech po svém otevření.

V minulých letech se v nabídce realitek ocitlo několik rekreačních objektů různých dalších slavných osobností. Příkladem je chalupa herce Vlastimila Brodského ve Slunečné na Českolipsku nebo loni prodaný dům hudebního skladatele Petra Hapky na Okoři u Prahy.