V průběhu roku 2025, tedy čtyři roky poté, co se veřejnosti představil koncepční vůz, hodlá automobilka Dacia začít nabízet sériovou verzí většího rodinného SUV s pravděpodobným jménem Bigster.

Na to, jak vypadal koncepční vůz, se můžete podívat do galerie.

Vyplývá to z oficiální tiskové zprávy automobilky, která uvedla, že chce posílit svoji pozici v takvaném segmentu C. Tam již má v současnosti až sedmimístný velkoprostorový model Joggger.

Nyní již je také známa velikost tohoto sportovně-užitkového vozu. Od předního po zadní nárazník měří 460 centimetrů. To je pouze o necelých devět centimetrů méně než jak je dlouhá Škoda Kodiaq.

Dacie s novými příděmi jsou již u tuzemských dealerů
Dacie s novými příděmi dorazily k dealerům. Jak vypadají s českými značkami?

Přes tento poměrně značný rozměr bude za technický základ vozu použita platforma CMF-B, která je podle představitelů Dacie určena pro auta s délkou od 4,1 metru (současné Sandero) až po právě připravované SUV na bázi konceptu Bigster.

Zdroj: Youtube

Velké objemy motorů nečekejte

Umožňuje pohon buď pouze předních nebo všech čtyř kol.

Tato zmíněná platforma není v současnosti připravená pro zabudování elektrického pohonu. Naopak - vozy, které jsou na ní postavené, budeou poháněn spalovací agregáty. Jako nejpravděpodobnější se jeví přeplňovaná verze litrového zážehového tříválce. Ta může být navíc upravena také pro spalování LPG. Rovněž připadá v úvahu přeplňovaný ážehový čtyřválec se zdvihovým objemem 1,3 litru a také hybridní ústrojí.

Vyzkoušeli jsme verzi v nejnižším stupni výbavy
Nová velká Dacia může uspokojit rodinu i v nejlevnější verzi. Vyzkoušeli jsme

Dacia rovněž oznámila, že tato připravovaná novinka se bude vyrábět v samém srdci automobilky - v historickém rumunském výrobním závodě ve městě Mioveni. Z tamějších výrobních linek začne od příštího roku sjíždět také třetí generace menšího SUV Duster.