Přijďte zažít atmosféru plnou nostalgie a noblesy! Přehlídka Automobilové klenoty je inspirována pravděpodobně nejprestižnější světovou výstavou automobilových veteránů, která se od roku 1950 pravidelně koná v kalifornském golfovém resortu Pebble Beach a které se účastní nejvzácnější vozidla z celého světa.

„Jde o unikátní příležitost, jak v České republice na jednom místě vidět opravdu mimořádné automobily, mezi nimiž jsou i stroje, které představují světovou extratřídu a obstojí v jakékoli zahraniční konkurenci. Abyste vozy této kategorie uviděli na vlastní oči, nemusíte nutně cestovat na prestižní světové přehlídky do Kalifornie, Goodwoodu nebo k italskému jezeru Como. Přijďte poslední dubnovou sobotu do pražské Hostivaře, kde uvidíte automobilové klenoty, které mohou účastníkům světových Concours d'Elegance směle konkurovat,“ zve zakladatel a ředitel přehlídky Jiří Martinka.

Tatra 603 verze 1963 v olomouckém muzeu historických aut
Tatra 603 dostala před 60 lety čtyři světla. Ta původní tříoká měla spoustu vad

Automobilové klenoty v prostoru golfového resortu Galerie Golf Hostivař poprvé zazářily v roce 2018, kvůli pandemii covidu se ovšem historická vozidla vracejí do unikátního přírodního prostředí po tříleté pauze. Návštěvníci se mohou těšit na automobily reprezentující domácí produkci, ale i zástupce slavných a dnes už mnohdy zapomenutých značek z celého světa.

Senzací výstavy bude prezentace velmi vzácného vozu Talbot Lago T26GS, který posbíral už několik titulů na světových soutěžích elegance. Získal dokonce jednu z hlavních cen zmíněné prestižní přehlídky na Pebble Beach v roce 2018. Tehdy vyhrál kategorii poválečných cestovních aut a v celkovém hodnocení napříč všemi kategoriemi skončil mezi nejlepší trojicí.

  • Na unikátní Talbot Lago T26 GS se můžete podívat na tomto videu:
Zdroj: Youtube

Vystavená historická vozidla byla odborníky pečlivě vybrána ze všech obdržených přihlášek. Do přehlídky jsou nominovány jen ty exponáty, které splní nejpřísnější kritéria kvality, originality a unikátnosti. Odborná porota bude mít nelehký úkol – v rámci soutěže elegance (Concours d'Elegance) ohodnotit jednotlivé klenoty na čtyřech kolech a vybrat z nich vítěze přibližně deseti kategorií. Tradičně bude také vyhlášen celkový vítěz přehlídky.

Svůj názor ovšem vyjádří i samotní návštěvníci, kteří mohou dát hlas svému favoritovi. I vy tak můžete rozhodnout, který sběratelský unikát se stane vítězem divácké ankety. Vrcholem akce se stane slavnostní moderované defilé automobilů na červeném koberci. Moderátorkou bude opět televizní hlasatelka Veronika Elhotová, která návštěvníky přehlídkou provázela i minulé dva ročníky.