Až budeme péct na Vánoce, zaplatíme za mouku nebo olej o polovinu víc než loni. Chleba je dražší o třetinu, mléko ještě o víc. Víme to všichni, kdo běžně nakupujeme a vidíme, že za stejnou cenu je dnes košík poloprázdný. Předvánoční čas bude pro mnohé prodchnutý obavou z každého výdaje. Zdražuje vše, reálné mzdy klesají nejvíce v historii, úspory se ztenčují, přestože jsme během covidu šetřili. Vinna není válka ani naše nezodpovědné chování vždyť Češi naopak vždycky mysleli na horší časy. Česku se vymkla z rukou inflace. Propadla se nejvíce za dvacet let, je pátá nejvyšší mezi státy EU. Bijeme na poplach, ale Česká národní banka jako by spala. Instituce, která by nás měla před nekontrolovatelným růstem cen chránit, na boj s inflací zcela rezignovala. Nezvedá úrokové sazby, byť inflace ještě poroste, a vláda nedostatečně reaguje na stále těžší situaci lidí.

Nutnost zásahu

Nejdramatičtěji inflace dopadá na domácnosti bez úspor, které otáčí každou korunu a teď už nemají kde šetřit. Střední třída přichází o své odpracované úspory.

Danuše Nerudová
je profesorkou ekonomie a bývalou rektorkou Mendelovy univerzity v Brně

Pro mne jako pro ekonomku je zoufalé to sledovat. Velmi ostře jsem vystupovala proti jmenování Aleše Michla, poradce bývalého premiéra Babiše, guvernérem ČNB. Vždyť právě minulá vláda svým nezodpovědným a neúčelným rozhazováním přispěla k roztočení inflace a nárůstu zadlužování. Stejně tak jsem apelovala na současnou vládu, aby přišla s plánem na konsolidaci veřejných financí, protože bez něj poletí ceny vzhůru i příští rok. Nestalo se nic a teď na to doplácíme všichni.

Už neopakovat chybu

Potřebujeme rychlý zásah. Česká národní banka a vláda by měly postupovat koordinovaně, aby se nestalo, že ČNB bude zvyšovat úrokové sazby a vláda bezhlavě navyšovat výdaje. Pro vládu teď musí být ústředním úkolem pomoci všem, kteří rostoucí inflaci nemají šanci dorovnat a nemohou si dovolit zaplatit bydlení, energie, jídlo, základní potřeby pro děti.

Zdroj: DeníkPokud bude pomoc cílená, bude i efektivní a neprohloubí zadlužení země. A příště už neopakujme stejnou chybu. Myslím, že je třeba zahájit debatu o tom, že jmenování guvernéra ČNB by mělo podléhat kontrasignaci.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.