Očkování proti koronaviru by mělo být povinností. Každý, kdo se může nechat očkovat, by se měl nechat, a to co nejdříve. A stát by měl vyvinout tlak na to, aby tomu tak bylo.

Desítky tisíc obětí, hospodářské škody jdoucí do bilionů, tedy tisíců miliard korun, celá jedna generace mladých lidí, které nemohla rok a půl chodit do školy, vysílené zdravotnictví. To vše jsou důvody, proč se nechat očkovat, protože je to ta nejspolehlivější ochrana, aby se minulého půldruhého roku neopakovalo.

Kateřina Perknerová
Braňme Babiše a na Piráty si dejme majzla

Naše země i EU udělaly vše pro to, aby vakcíny, kterými se v Česku očkuje, byly spolehlivé a jejich vedlejší účinky byly minimalizovány. Na rozdíl od orbánovského Maďarska, kde se očkovalo kde čím, jen aby bylo naočkováno, což připomíná doby totality.

A teď si možná řeknete, že totalitu připomíná i věta o povinnosti nechat se naočkovat. Že tu je svoboda a každý se může svobodně rozhodnout. Jenže svoboda je svobodou, pouze pokud v ní občan přebírá svůj díl odpovědnosti. V situaci, ve které jsme,je projevem této odpovědnosti právě očkování.

Současná čísla spolu s poklesem zájmu o očkování vypovídají o tom, že velká část naší společnosti zodpovědná není. A tady musí přijít demokratický stát a odpovědné zvýhodnit a nezodpovědné znevýhodnit. Třeba jako to právě dělají na Slovensku, kde každý neočkovaný, který překročí hranice, jde do karantény. A měl by si v budoucnu zřejmě platit i testování.

Martin Komárek.
Dobře, že se vláda schází kvůli pár případům covidu?

Samozřejmě, tato opatření nesmí dopadnout na ty, kteří se ze zdravotních důvodů očkovat nechat nemohou. Ale to lze lehce doložit lékařskou zprávou. „Odpírači“ by ale měli být sankcionováni. Podobně jako ti, kdo si neplatí povinné ručení u auta. I škody, jež odmítáním očkování páchají, jsou totiž obrovské.

K tomu je ale třeba odvážná vláda. Což je, obávám se, opak kabinetu, který je dnes v Česku u moci.